Értékálló építészet - új élet egy új korban

Gondolatébresztő előadás (2006. május 5.)

A XIX. század fordulóján az eklektikus Budapest kiépülésekor az átlag ember rendelkezett egy olyan általános közízléssel, melynek következtében a házak felépültek, és őket az ott élők szerették, értették, így belakták, használták. Ez így volt a második világháborúig.

Ezeket az épületeket mutatjuk a turistáknak, és ezeket a házakat nézzük külföldön is.

Ebben látjuk ma az értéket.

 

Azt követően valami felbomlott, szétesett, az azóta eltelt 50 évben az átlag ember számára nem jött létre értékálló építészet. Itthon biztosan nem.

 

Az időközben bekövetkezett elképesztően gyors technikai, technológiai fejlődés teljesen megváltoztatta

a világot. Először a TV, aztán a gépkocsi, a repülés, majd a  telefon, a mobil telefónia és az internet megjelenésével kinyílt a világ. Bárhová eljuthatunk, a számítógépes rendszerek segítségével gyakorlatilag a megismerés lehetősége mindenki számára nyitva áll. A média harsogó villódzó világa mindenkit elkábít, és közben vadul pusztítjuk környezetünket. Erkölcsileg, műszakilag és vizuálisan egyaránt.

 

Hogyan és milyen módon lehetséges egy ilyen korban házakat emelni úgy, hogy közben vállalják korukat, akárcsak azok elődei 100 évvel ezelőtt? Milyen épületekben dolgozzunk és éljünk a XXI. században? Lehet-e örökérvényű építészeti elveket ennek érdekében bevetni, és ezeket mai anyagokkal és szerkezetekkel kombinálva új minőséget létrehozni? Csak az-e a megoldás, ha a 100 évvel ezelőttit lemásoljuk, biztos ami biztos? Van-e létjogosultsága az állandó és folyamatos megújulásnak?

 

Ezekre a kérdésekre keresett választ az előadás.