Évszakok: Ősz (2006. október 27.)

Évezredek óta a hónapok körforgása jelenti a mérsékelt övben élő ember kultúrájának alapját, hiszen az éghajlat és az időjárás alapvetően meghatározza a mindennapok jellegét. A gazdálkodó ember számára mindig is létfontosságú volt az időjárás jelenségeinek pontos ismerete. Az újabb generációk tanultak az idősektől, s ez a tudás sok-sok népi időjárásjóslatban egyesült. A vallási ünnepek is az egyes évszakokhoz, hónapokhoz, vagy adott napokhoz kötődnek.

 

Az előadássorozatban évszakról-évszakra végigkövetjük a természet változását, bemutatom az adott időszakra jellemző legfontosabb jelenségeket, majd felidézzük a legfontosabb népi időjárásjóslatokat és ünnepeket, illetve a kapcsolódó kultúrtörténeti érdekességeket.

 

Az őszi előadás során - sok más érdekesség mellett - bemutattam az őszi időjárás legjellegzetesebb jelenségeit, nagyító alá vettünk olyan hétköznapi jelenségeket, mint a frontok, vagy a különböző csapadékformák... A természet nagy kérdései közül választ kerestünk arra, hogy miért sárgulnak, majd hullanak le a falevelek. Az őszi mezőgazdasági munkák közül pedig kiemelten foglalkoztunk a szürettel: megértettük, mit jelent, hogy Eger környékén "fájdalmasra szednek", de Tokajban csak Simon-Júdáskor kezdik a szüretet.

 

És persze megismertük a keresztény szentek érdekes szokásait: Szent Lőrinc a dinnyébe pisil, Mária elhajtja a fecskéket, Szent Mihály öltöztet és visszacsalogatja az állatokat. Megtudtuk, miért eszünk ludat Márton napkor, illetve az őszi ünnepek sorában megismerkedtünk a "Mindenszentek" jelentésével.

 

S persze Egyed, Orsolya, Erzsébet és Katalin segített abban, hogy megjósoljuk, milyen telünk lesz...

Ha a képekre kattintasz, nagyban is láthatod!