A Bajai
Halászléünnep, ez a nagyszerű hangulatú össznépi
főzőcskézés adta kirándulásunk apropóját.
De akkor esik igazán jól a hallé, ha tudjuk, őseink, a
Gemenci-erdő vizenyős területén, a fokokon hogyan
halásztak, hogy éltek, milyen szokásaik voltak, milyen
viselet jellemezte őket, s hogy milyen borokkal öblítették
le a fűszeres halászlé markáns ízét...
Kirándultunk Európa legnagyobb ártéri erdejében, a
Gemenci-erdőben, voltunk vadlesen, tanulmányoztuk az
ősi halász módszereket, meglátogattuk Bözsi néni Babamúzeumát
(ahol nem a Múzeum az "intézmény", hanem maga Bözsi néni!),
hogy megismerjük a Sárköz múltját, és Szekszárdi "Hegyen"
felkerestük a nem ritkán 200 éves tárgyakat bemutató ősi
pincét, s persze meg is kóstoltuk a tüzes szekszárdi
bort.