Baja-Gemenc (2007. július 14-15)

A Bajai Halászléünnep, ez a nagyszerű hangulatú össznépi főzőcskézés adta kirándulásunk apropóját.

De akkor esik igazán jól a hallé, ha tudjuk, őseink, a Gemenci-erdő vizenyős területén, a fokokon hogyan halásztak, hogy éltek, milyen szokásaik voltak, milyen viselet jellemezte őket, s hogy milyen borokkal öblítették le a fűszeres halászlé markáns ízét...

Kirándultunk Európa legnagyobb ártéri erdejében, a Gemenci-erdőben, voltunk vadlesen, tanulmányoztuk az ősi halász módszereket, meglátogattuk Bözsi néni Babamúzeumát  (ahol nem a Múzeum az "intézmény", hanem maga Bözsi néni!), hogy megismerjük a Sárköz múltját, és Szekszárdi "Hegyen" felkerestük a nem ritkán 200 éves tárgyakat bemutató ősi pincét, s persze meg is kóstoltuk a tüzes szekszárdi bort.

 

A Gemenci-Erdőben a tájjal, a természeti értékekkel, a fokgazdálkodással és a halászat fortélyaival ismerkedtünk.
Baján mi is kivettük a részünket a forgatagból: ízletes halászlét főztünk és jól megettük!
   
Megismerkedtünk a Sárköz hagyományaival, szokásokkal, népviselettel...
Bözsi néni Babamúzeumában egy igazi babát öltöztettünk a csapatnak!
   
  Detti, a hős :-)  
A képekre kattintva nagyban is láthatók!