A Vakok Intézete épületeinek meglátogatása (2008. január 26.)

A Városliget környékén tapasztalhatjuk, hogy gyengén látók átkelését a jelzőlámpák hangjelzése is segíti... bizony itt sokat mozognak az utcán a világtalan vagy gyengén látó gyerekek, hiszen a Vakok Állami Intézetének különböző épületei itt találhatók, a Hermina-mezőn.

 

Sétánk során szép szecessziós épületeket tekintettünk meg: kívülről megnéztük a Mexikói úti épületet, majd látogatást tettünk az Ajtósi Dürer sori épületben, megcsodáljuk a lépcsőházat, a berendezést és a Nádor-termet (a híres üvegablakokkal...)

Ezt követően a Liget árnyas fái alatt elsétáltunk az egykori Sipeky-villához, s belülről is megcsodáltuk az egykori nagypolgári fényűzést sugalló épületet.

 

A program egyben szép áttekintést is adott Lechner Ödön, s az őt követő tanítványok (Komor Marcell, Jakab Dezső, Lajta Béla, Baumgartner Sándor, Herczegh Zsigmond) munkásságából.

 

A Mexikói úti épület gyönyörű apró részleteket rejt... Az Ajtósi Dürer sori épület szép polichrom téglamintája A Sipeky-villa Lechner egyik legszebb alkotása