A PANNON TÁJ ÉS A NAPFÉNY SZERELEMGYEREKE: A MAGYAR BOR

Azt szoktuk mondani, hogy a magyar borkészítés 2000 éves hagyományra tekint vissza, s a szőlőművelés történetének bemutatását a rómaiaktól, sőt a keltáktól kell kezdenünk. Érdekes tudni, hogy a legősibb szőlőleletünk 15 millió éves!!! A Vitis Tokayensis bizonyítja, hogy a Kárpát-medence talaja és éghajlata a vadon élő szőlő számára is ideális volt, így a szőlőkultúra elterjedése kiváló természeti környezetben kezdődhetett.

Már a vándorló magyarok találkoztak a borkészítés tudományával, de a nagyobb tömegű bor előállításának igényében egész biztos nagyon szerepe volt a kereszténység felvételének, a misebor készítés kötelezettségének!

Előadásomban ezt a történeti megközelítést irányként szabva mutattom be a történelmi borvidékeink kialakulásának körülményeit, és áttekintést adtam az egyes vidékek - kultúrtörténeti szempontból is jelentős - fajtáinak történetéről.

A "Kárpát-medence kincsei" előadássorozat megrendezését a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány pályázatán nyert 70.000.-Ft összegű támogatással is segíti. Az összeg az előadók tiszteletdíjának egy részét fedezi.

 

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu