Kolostorok kincsei: Pannónia Szent Hegye

(2010. október 16.)

Szent Márton hegyén több mint 1000 éve élnek szerzetesek, hogy csendben, belső elmélyültségben imádkozzanak, hogy a keresztény hitet terjesszék, s hogy a tudomány az oktatás, a kultúra terén szolgáljanak. Ez az elmúlt 1000 év korról-korra nyomot hagyott a Pannonhalmi Bencés Főapátság épületén, s épp ezért, vallás-, művészet- és kultúrtörténeti jelentőségét elismerve vált 1996-ban a Világörökség részévé!

Kirándulásunk során nem térben, hanem időben utaztunk!

Megtekintettük a román kori templom eredeti falrészletét, és az altemplom későromán oszlopait. A bazilika koragót tere meghitten öleli a látogatót, a porta speciosa márvány oszlopai gyönyörűek! a gótikus  kerengőben pedig elgondolkozhattunk azon, hogy Amerikát még fel sem fedezték, amikor a kolostornak ez a része az akkori építészeti stílus jegyében megújult. A hazánkban oly rövid reneszánsz időszak egy szép kapumintázattal ajándékozta meg az épületet. A török dúlás itt is nyomot hagyott, hiszen az altemplomi oszlopfejezetek letört orrú figurái e korszak emlékei.

És a barokk!

A barokk korban épült a szerzetesek lakrésze, a dormitorium és e korban kapta gyönyörű freskóit a refektórium. Minthogy ebben a szárnyban élnek ma is a szerzetesek, a nagyközönség elől ezek a terek elzártak. DE!!! Mi most betekintést nyertünk ezekbe a csodás épületrészekre!!!!

Természetesen megtekintettük a szépséges klasszicista könyvtárt, és láttuk a kollégium 20. századi épületeit. A fogadóközpont pedig már a legmodernebb építészeti ízlés eredményei.

 

De nem csak az épülettel ismerkedtünk!

Mivel a szerzetesi közösségek számára kiemelkedő fontosságú a szőlő termesztése és a bor készítése, az 1000 éves hagyományt Pannonhalmán is felelevenítették, amikor egy 21. századi pincészetet építettek.

Az üzem megtekintése után megkóstoltuk az Apátsági Pincészet három jellegzetes borát is!

 

És hogy még mindig a legmodernebb fejlesztéseknél maradjunk: megtekinttük a legújabb kor eredményét, az apátsági  biomassza erőművet!

 

De közben nem feledkeztünk meg a múltról sem. Hiszen a rendházak írástudó szerzetesi a könyvek rajzolásával, a kódexek készítésével biztosították évszázadokon át, hogy a kolostorokban felhalmozott tudás tovább adódjon. A Biblia Scripta kiállítás kapcsán megismerkedtünk a középkori könyvek jelentőségével, és saját magunk is írtunk tintával és lúdtollal!

 

És mivel a Világörökségi cím A Pannonhalmi Bencés Főapátság és táji környezete kiemelkedő értékeit hirdeti, ellátogattunk a nyúli "Szurdik"-ba, hogy 500 éves likpincében ismerkedjünk egy igazán autentikus pannonhalmi borász családdal és boraikkal. (no meg zsíros kenyerükkel :-))

 

Néhány csoportkép:

 

Borászat és biomassza erőmű:

  

 

Prelatúra:

  

 

Lúdtoll és tinta:

 

 

 

     

             

  

              

             

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu