Tiszahát - A paticsfalú TEMPLOMOK MESEVILÁGA

2010. Húsvét (április 3-4-5)

 

A Gutkeled nemzetség egykori birtokain, árpádkori múltú falvakban töltöttük a Húsvét napjait.

Örültünk a napsütésnek, s mivel az időjárás Nagy Ura látta, hogy sem a hűvös, sem a csepergő eső nem riszt el minket, fel is adta... maradt a jó idő.

De hogy is riasztott volna, mikor Szatmár és Bereg apró falvainak világraszóló csodái vártak!

Jártunk 700 éves templomban, ültünk patics falak között, és rakott kőfal hűvösében. Láttuk a még fel nem tárt, barokk festéssel bíró bájos templomot, de láttuk a gondos restaurátor kezek nyomán feltáruló árpád-kori freskókat is. Gyönyörködtünk festett fakazettákban, faragott hangvetőkben, s ámultunk az egyszerűnek látszó épületek misztikus erején, üzenetén.

A "kötelező" programpontokon túl - mert láttuk Csekét, Csécsét, Túristvándit, Tarpát - bevetettük magunkat az Erdőhát sűrűjébe, s fáradhatatlanul tártuk fel az apró templomok hatalmas, rozsdás kulcsokkal őrzött titkait.

De nem csak a Szépséggel találkoztunk, mindvégig ott volt az Ember is. Idős nénik, akik betegségükről megfeledkezve mosolyogva fogadtak minket, s a templomokról szóló áhitatos bemutató után személyes életükről is meséltek. Láttunk az ünneplőbe öltözött lelkészeket, s a Kölcsén megismert fiatal tiszteletes hercig bajusza kapcsán nem tudom feledni a képet, ahogy a skanzenek falán függő 20-as évekbeli fotó megelevenedve, életnagyságban bizonyította, ezen a vidéken valóban ilyen emberek tartják össze a közösségeket. S kellenek olyan polgármesterek is, akik önnön meggyőződésüktől vezetve állnak párszáz ember szolgálatába, hogy a gazdaságilag ellehetetlenülő vidéken megmaradjon az élet!

És itt, a budapesti szemmel olyan távolinak tűnő tájon Margit néni, a példás műveltségű tanítónő gyűjti szerényen a vidék kincsét, s ki tudja, 100 év múlva, lehet, hogy épp a gyűjteménye lesz e táj utolsó, jelentős hírmondója.

S hová is lettek volna a több száz éves templomok, ha nincsen olyan lelkész, mint Varga Árpád, aki végig küzdötte Szamosújlak vagy Gyügye megmentését! Nagy szerencse, hogy partnerre talált az építészekben, restaurátorokban.

 

Miénk lett a táj, ahogy végigjártuk, végignéztük, végigkóstoltuk... Panyolai pálinka, beregi töltött káposzta, nagymama sütije... A hazavitt lekvár ízével még sokáig érezzük majd ezeket az emlékeket!

 

És vissza kell jönnünk!

Hiszen mi voltunk az utolsó vendégek Nyírbátor gyönyörű gótikus templomaiban, amelyek a most induló hatalmas restauráló munka után megújulva, egészen új arcukkal fognak bemutatkozni!

Ott leszünk!

 

Emlékek:

Élmények:
 
Szépségek:
 

 

 

 

Találkozások:
  
Ízek:
     
 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu