Szőlődombi mesék:

Dél-Balaton

(2011. október 1. szombat)

A Balaton törésvonala szétszakította a Pannon-medencét áttörő vulkáni tanúhegyek területét, így a déli part homokos turzásai mögött épp olyan magas hegyek emelkednek, mint a Balaton-felvidék legendás szépségű, medencéket övező vulkáni kúpjai. Ahol pedig nem vulkáni eredetű a domb, ott a jégkorszakban odafújt lösz adja termékeny talaját és dimbes-dombos felszínét a szőlőtermesztésre alkalmas tájnak.

 

E csodás vidéken barangolva feltárul előttünk a Tó hatalmas víztükre, mögötte terepasztalként emelkednek a hegyek, lábunk alatt pedig a Nagy-Berek egykor mocsaras vidékét érzékeljük.

 

A déli part hegyvölgyein települt szőlőültetvények termését épp úgy feldolgozzák nagy múltú, híres borászatok, mint új, modern üzemek, s az apró családi pincékben is készülnek magas minőségű, kézműves borok.

 

Utunk során szép keresztmetszetet rajzoltunk a Konyári Pincészettől az IKON borászaton át Légli Géza kézműves borműhelyéig. Közben pedig kóstoltunk áttekintő válogatást és csúcsborokat, megismerkedtünk bájos, régi présházzal és gyönyörű új épületekkel, bepillantottunk a különböző technológiákba, és beszélgettünk a szőlőről, a tájról, s a munkáról, ami végül palackba zárva hozza meg gyümölcsét.

 

Kirándulásunk révén a sekély vizéről, wellness szállodáiról és zenei fesztiváljairól híres-hírhedt déli part egészen új arcát mutatta.

Emlékképeink:

 

 

   

 

 

 

(Fotó: D. Margit)                                                        

 

Borkóstáló szakértők lettünk :-)

 

Sok szépet láttunk, tapasztaltunk:

 

 

     

 

   

 

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu