Értékmentők: A Corinthia ROyal Hotel

Nem túlzás azt állítanunk, hogy a Honfoglalás ezredik évfordulóját ünneplő 1896-os Ezredévi Kiállításnak, illetve a létrejöttét megelőző eufórikus készülődésnek köszönhetjük a főváros robbanásszerű fejlődését, hiszen rengeteg átfogó fejlesztés és egyedi épület terve e nagy cél érdekében született, s ennek kapcsán került - szinte egy időben, így igencsak látványos eredményt produkálva - megvalósításra.

A  Ligetben megrendezett városnyi méretű kiállítás ezrével vonzotta a vidéki, sőt külföldi vendégeket, akiknek szállodai elhelyezését szolgálta a direkt e célra létrehozott Részvénytársaság beruházása.

Később az épület a pompájának megfelelő rangú eseményeknek adott otthont, hiszen itt mutatták be az első magyar repülőgépet, de itt zajlottak az első mozgófilm vetítések is.

Az e falak közt összegyűlt művésztársaságok, az itt rendezett felolvasó estek és koncertek pedig szorgalmasan írták a magyar kultúrtörténet újabb és újabb fejezeteit, s ily módon a Royal csaknem fél évszázadon át a pezsgő társadalmi élet egyik központja volt.

A Vöröscsillag mozi, óh, bocsánat, Royal Apolló Filmszínház csupán egy fejezet, amit talán mindannyian olvastunk...

De a hányattatások és a méltatlan üresség után, a rendszerváltást követő privatizáció során az épület új esélyt kapott a történelemtől.

És mivel ennek a mesének is vannak hős szereplői, a jók megmenekültek a gonosztól, és a Ház minden részletében gyönyörűen megújult. Dianóczki János Ybl-díjas építész karakán kiállása és a sajtó támogatása révén még a csodálatos szépségű Royal fürdő is megmenekült a garázzsá alakítástól.

 

Látogatásunk során megismerkedtünk a Körút kiépülésének történetével, a Royal történelmének fejezeteivel, majd körbejártuk a fényűző tereket a lobbytól az elnöki lakosztályig, az apartmanoktól a wellnessig.

 

   

   

   

   

   

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu