A nagy múltú
Etyek-Budai borvidéken évszázadok óta folyik a
szőlőtermesztés és a borkészítés. A korábban főként
kisparaszti gazdaságokban zajló termelést a 19. század végén
a Törley Pezsgőgyár hatalmas nyersanyag igénye lendítette át
a nagyüzemi méretek felé. Ma is itt termesztik az
alapanyagul szolgáló, megbízható minőségű és - ez a
pezsgőgyártáshoz elengedhetetlen - semleges ízvilágú
szőlőket.
Aztán Etyek
újraéledt, és - talán épp Budapesthez való közelsége okán -
a rendszerváltás után sokan vágtak bele, hogy folytassák a
rég felhagyott családi hagyományt, vagy épp új irányt
szabjanak családjuk élete folyásának itt, a nagyváros pereme
közelében.
Újonnan épült
gyönyörű szőlőfeldolgozók, híres vendégek, no és az üzleti
életben vagy a kommunikáció világában edződött új
tulajdonosok néhány év alatt az egyik legvidámabb,
legszínesebb borvidéket hívták újult életre, s Etyek egy
igazi kincsesládává vált.
Kirándulásunk
során arra törekedtünk, hogy e kincsek tárházából egy szép
áttekintést kapjunk.
Utunkat az André
kecskesajt-farm megtekintésével kezdtük, s mikor kövér
tízórainként teletömtük a hasunkat a legkülönbözőbb
sajtokkal, nekivágtunk, hogy a Hernyák Pincében megismerjük
az etyeki élet örömeit és bánatait, s a kemény munka
eredményét, magát a bort. De nem csak boros hordókat
láthattunk! Borpárlatban volt lesz részünk, s magát a
lepárlót is megtekinttettük. Aztán kicsi játék, mozgás, a
szőlőhegy látványa, a hordó gurulása.... hogy kiérdemeljük
az ebédet... A rengeteg finomságot majszolva megismerkedtünk
a sonka készítésének művészetével, s közben módunk
volt egy újabb, igazán figyelemre méltó emberrel, Árpás
László Sonkamesterrel találkozni. Aztán a Czímeres
Pálinkafőzde következett - persze kóstolóval, és persze nem hagytuk
ki a kézműves pezsgőt készítő Kálna Pincze meglátogatását,
hogy a végén igazán szép itallal, "gyöngyöző borral"
koccintsunk arra, hogy milyen csodás napunk volt!
És nem csak azért
volt nagyszerű ez a nap, mert sok finomságot megismerhettünk,
hanem még inkább azért, mert minden íz mögött ott volt az
Ember, aki alkotja, akinek minden tudása, kitartása, öröme és bánata
beleolvadt az italok és ételek ízébe. Sokaknak erőt adhat,
hogy megismerkedtünk velük!
|