"A könyvek illata"

A Magyar Országgyűlési Könyvtár épülete és gyűjteménye (2012. február 11.)

Az országgyűlés alsóházának képviselőházi házszabálya már  1868-ban leszögezte: "a Ház tagjainak használatára könyvtárt állít".

A gyűjtemény 1870-ben kezdte meg működését, s a Duna parti Országház megépülte - 1902 - óta az ország talán legszebb épületében  található.

Az intézmény mintegy 800.000 egységet magába foglaló anyaga 1991. óta a nagyközönség számára is elérhető nyilvános közkönyvtár és országos tudományos szakkönyvtár, ugyanakkor a Törvényhozás könyvtára.

 

A Könyvtár hármas fő gyűjtőköre a legújabb kori egyetemes történelem, az állam- és jogtudomány, valamint a politika.

A magyar és külföldi parlamenti kiadványok, törvényhozási dokumentumok 130 éves, de több évszázadra visszamenő gyűjtése révén országunkban egyedülálló, jogi, politikai, történelmi, gazdasági, kulturális forrásértékű dokumentumbázis született, ugyanakkor a gyűjtemény nemzetközi jelentőségét fokozza, hogy az ENSZ, illetve 2000. óta az Európai Unió letéti könyvtáraként üzemel.
 

Látogatásunk során az intézmény történetével, az otthont adó terekkel és a gyűjteménnyel ismerkedtünk. A csoportunkat fogadó öt(!) kolléga  munkáját odaadó figyelmünkkal háláltuk meg. Az előadások révén nem csak hallottunk sok érdekességről, de kézbe is vehettünk Luther Bibliát, a Tripartium egy példányát, foghattunk rongypapírt, lapozgathattunk az Országházról készült gyönyörű metszetekben, láthattunk országgyűlési jegyzőkönyveket a legkülönbözőbb korokból, és még sok-sok érdekességet.

És persze, mint mindig, nagyszerű embereket ismerhettünk meg!

 

Emlékképeink

(sajnos csak telefponnal készültek... végül is, minek is hoznám magammal a CF kártyát, nem igaz? :-( )

 

     

 

     

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu