Tavaszváró mesék

Télutó a Balatonon

A Balaton mindenkiben ébreszt emlékeket, és mindenkinek jelent valamit. Általában sokkal többet, mint a sztereotípiák alapján elvárható lenne.

Sokféle képünk van róla, kinek-kinek más és más...

De ő maga is sokarcú! Ez a legcsodálatosabb benne.

Lehet pancsolni, fürdőzni, lehet átúszni, hullámokban vagy hullámokon siklani, lehet gyönyörködni messziről és érezni egész közelről. Lehet benne és körülötte lenni. Sátorban, bungiban, nyikorgó ajtajú présházban vagy medencés luxusban ugyanúgy megéljük a sajátos mikroklímát, a víztükörről visszaverődő napsütés megduplázott erejét, ismerhetjük a szelet, ami pillanatok alatt feketévé varázsolja az eget a tó fölött.

 

A minap ott jártam, és gyönyörködtem benne. Amikor már megvolt a kavicsdobálás, a hattyú csalogatása, a séta a téli álmot alvó üdülőtelepen, még felmentünk a világosi magaspartra, hogy ránézzünk a hatalmasnak ható vízre, ami akkor is gyönyörű, amikor épp semmilyen...

Aztán a felhők közül napsugarak törtek elő, és elérték a felszínt. A jéghideg víz pillanatok alatt melegedni kezdett, és szinte hihetetlenül rövid idő alatt, a fénycsóvák nyomán pára emelkedett a magasba.

Gomolygott, gomolygott, amíg nem jött egy felhő, és véget nem vetett az előadásnak. Majd csakhamar indult újra az egész.

Hosszan időztünk, és valahol tudtam, hogy ugyanazt fotózom, de nem tudtam ott hagyni.

Aztán a felgyorsult felhők között előbukkant a Hold is, olyan valószínűtlenül nagy égitestként, amilyennek néhanap, a legváratlanabb helyzetekben láthatjuk.

A döbbenetes látványba belekeveredtek a Teremtés Könyvének újragondolt sorai...

 

"S lőn világosság, és összegyűltek a vizek az ég alatt… lett Nap és Hold, és megteremté a Balatont."


Azt pedig már csak a "legpozitívabb cinizmus" mondatja velem, milyen rettentő jó lett volna, ha nem rohan tovább a nagy Teremtéssel, de megpihen, mert akkor látta volna, hogy ez így pont elég.

 

Akárhogy is... nekünk a Balaton..., nem igaz?

Üdvözlettel:

Szabó Judit

info@explorehungaryclub.hu

 

Ha tetszett az írás, hívd meg barátodat, kollégádat, ismerősödet a hírlevelesek körébe, hagy jusson el ez a tudás minél több emberhez!

Kattints ide!

Ha egyetértesz céljainkkal, becsülöd a tevékenységet, nagyon örülnénk, ha az SZJA 1% felajánlást a "Fedezd fel Magyarországot Klub" Egyesület számára tennéd meg!

A nyomtatvány itt letölthető.

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungaryclub.hu