Tavaszváró mesék

Poklade - A mohácsi Busójárás

Farsang időszaka igazi színt hoz a tél komor napjaiba. A vízkereszttől húshagyó keddig tartó időszak vége, farsang farka a legvidámabb napokat jelenti. Húshagyó kedd pedig, amolyan igazi, "na még egyszer, utoljára", hiszen hamvazó szerdán kezdődik a böjt, a Húsvét Szent ünnepére felkészítő 40 napos elcsendesedés.

A farsang ('Fasching') alakoskodó szokásaira a hús elhagyása ('carne vale') miatt ragadt a karnevál elnevezés.

 

A rémisztő állati figurákban történő alakoskodás az egész világon elterjedt szokás. Így vagy úgy minden nép a félelmeit igyekszik megjeleníteni és távol tartani, ugyanakkor bőséget és termékenységet remél a szertartásoktól.

 

Magyországon Mohácson van a talán legizgalmasabb, de mindenképp a legnagyobb tömeget megmozgató ilyen szokás, a Busójárás.

Mindannyian ismerjük, olyannyira része az identitástudatunknak, hogy büszkén magyarországi szokásként az Unesco Kulturális Örökség listáján, pedig fontos tudni, hogy egy Magyarországon élő horvát származású népcsoport, a sokácok szokásáról van szó.

 

Mohács, hazánk egy legdélibb városa a török kor után elnéptelenedett. Magyarok, svábok, szerbek, horvátok (sokácok), cigányok együtt alkotják azt a sokszínű lakosságot, mely az utóbbi évszázadokban telepedett le a városban, hogy sokáig külön-külön városrészben és szokások szerint éljen, s csupán a Főtér piacán keveredjen kissé...

 

A sokác nemzetiség a farsangi mulatságai során a legkülönbözőbb jelmezekben (sokac lánynak, asszonynak, netán banyának öltözve) mulatoznak, de a legerősebb férfiak busóként nyernek az álarc és a bunda alatt emberfelettinek hitt erőt.

  

Épp ehhez kapcsolódó a kissé pogánynak ható szokás, hogy hogyan is avatták férfivá a pelyhes szakállú ifjakat. Englert Antal, busó maszk faragó mesélte a következőket:

   

Amelyik ifjonc elég férfierőt érzett már magában, elvonult az udvar egy félreeső fészerébe, ott néhány napig mostoha körülények között gyűjtötte a lelkierőt, hogy aztán szó nélkül tűrje a hozzá berontó busók férfias pofonjait.

Ha mindezt kibírta, befogadta a közösség, busó ruhát húztak rá, s amikor kijöttek a fészerből, már nem lehetett tudni, ki is az új jövevény, a csapat egyenrangú tagja lett.

Az álarc mögött aztán egész átlényegült...

Nem csak azért, mert nem tudják, ki ő, és így a "három napig mindent szabad" keretei között bátran bátorkodhat mindenféle bátor cselekedetet elkövetni, de azért is, mert az álarc fogságában, a beszoruló nedves, meleg levegőtől és a szűk szemnyilás adta csőlátástól hamar, egyfajta transz állapotba kerül, ami aztán - kézenfogva a barátságra megivott pálinkával - valóban, a hétköznapokban kevéssé tapasztalható erővel ajándékozza meg.

 

És hogy mit kezdenek a busók az erejükkel?

Elűzik a törököt? A telet?

     

Persze... sokmindent, de leginkább saját félelmeikből menekülnek meg 3 nap erejéig, s az egyformaság, az egyenlőség és együvé tartozás boldog érzésében fürödve válnak szabaddá az új tavaszt köszöntő ünnepen.

 

Az pedig, hogy félünk-e tőlük, épp a saját érzelmeinktől függ. Hiszen ezek a "vigyorgó fapofák" épp annyira tudnak mulatságosak lenni, mint amennyire a pokolból szabadult ördögöknek is láthatjuk őket.

 

És hogy az emberfeletti férfi erejüket kihasználják-e arra, hogy lányokkal erőszakoskodjanak?

Hát igen. Ölelgetés, ráncigálás, még leteperés is jut a gyanútlan nézelődőnek. De amúgy... én úgy láttam, a szőrgúnya alól áradó tesztoszteron bizony nagyon is hat az erős férfira vágyó gyengébbik nemre:

   

 

Rumlijával, zajával, néhol durvaságával együtt is, a látogatók számára is felszabadító élmény körbetáncolni a tüzet, melyen - némi politikai üzenettel az oldalán - a telet jelképező koporsó ég porig. Még én is táncoltam :-)

 

 

 

És akkor jöhet az igazi tavasz. Kezdődik a Húsvét ünnepköre!

Üdvözlettel:

Szabó Judit

info@explorehungaryclub.hu

 

Ha tetszett az írás, hívd meg barátodat, kollégádat, ismerősödet a hírlevelesek körébe, hagy jusson el ez a tudás minél több emberhez!

Kattints ide!

 

Ha egyetértesz céljainkkal, becsülöd a tevékenységet, nagyon örülnénk, ha az SZJA 1% felajánlást a "Fedezd fel Magyarországot Klub" Egyesület számára tennéd meg!

A nyomtatvány itt letölthető.

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungaryclub.hu