A Hősök tere (2004. augusztus 15.)

A XIX. század végén Budapest szédítő fejlődésen ment keresztül. A hatalmas építkezések során templomok, középületek, egész lakónegyedek nőttek ki a földből. A milleniumi készülődés lázában épültek azok a nagyszerű épületek, amelyek a mai városképet nagyban meghatározzák.

E városfejlesztési láz egyik grandiózus vállalkozása volt a „Stadtwaldchen”-be vezető Sugárút felépítése, illetve a Városligetben megrendezésre kerülő Ezredévi Kiállítás bejáratának, a mai Hősök terének felépítése. Budapest egyik legszebb tere nem csak bejárata a Városligetnek, de egyben történelmi panteon is, a magyarság ezer (meg száz) évének műemléke.

A külföldi turisták itt kezdik ismerkedésüket Magyarország történelmével, nincs városnéző buszozás a Hősök tere nélkül… Nézzük meg, mit látnak ők ebből a műemlékből, s érezzük át, mennyivel többet mond nekünk a tér, hiszen a mi gyökereinkről szól!

Vasárnap mesélek majd  a tér korábbi arculatáról, eredeti épületeiről, történetükről, s megtekintjük a ma látható alkotásokat.

 

       
       
A nagyított képek beillesztésén még dolgozom.