Melk, Mariazell és az Alpok (2005. október 29-30-31)

A melki apátság a Duna-völgy egyik legszebb látnivalója. Látogatásunk során megismerkedtünk a monumentális barokk épületcsoporttal, a gyönyörű könyvtárral, a dúsan díszített templommal, s a modern múzeummal.

Utunkat Schallaburg reneszánsz kastélyának megtekintése után, az Alpok szép hegyei közt kanyarogva folytattuk, hogy elérkezzünk a magyarok egyik legjelentősebb Mária zarándok helyére, Mariazellbe. A templom hosszú története megjelenik különleges szerkezetében, díszítményeiben is… A kincstárban őrzik a Nagy Lajos királyunktól kapott híres kegyképet, amit nem is lehetne méltóbban bemutatni, mint egy kint élő magyar hölgy tárlatvezetésével, ízes, kicsit már akcentusos, de a magyarokról beszélve mindig többes szám első személyt használó magyar nyelvezettel.

 

Gyönyörű időben kirándultunk patak mentén, gyönyörködtünk vízesésekben, őszi tájban, sárgán-vörösen izzó erdőben, s minthogy mindenki szorgalmas meghallgatta a diavetítéses előadást Mária ábrázolásairól, igazán kiérdemeltük a házi sonkát és sajtot, a sajtlevest, a pisztrángot, a mákos gombócot, s persze a házi sört is.

 

A harmadik nap újabb templomot tartogatott: a "falu dómja", Neuberg hatalmas méretű csarnoktemploma és csodálatos gótikus kolostora önmagában is szép lett volna, nem hogy így, a helyi néni lelkes vezetése mellett. S a program végén még egy vízesés, még egy kis erdő, és még agy adag torta... mindezt egy újabb, hihetetlenül kedves és lelkes helyi hölgy vezetésével.

 

Ha a képekre kattintasz, nagyban is láthatod!