A Wenckheim-palota (ma: FSZEK) meglátogatása

(2006. május 27.)

A XIX. század végén, neobarokk stílusban épült csodálatos belvárosi palota a Wenkcheim-család városi háza volt. 500 fős báltermében az akkori mágnás elit járta a táncot, sőt az uralkodó is megfordult ebben a gyönyörű épületben.

Később a város megvásárolta az épületet és 1931-ben megnyílt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára. A nagy táncteremből lett az olvasóterem, az ebédlőből a folyóiratterem, a kis táncteremből a katalógus-, az ezüst szalonból a referenciaterem.... gyönyörű környezet a könyvek szerelmesei számára!

De az épület kicsinek bizonyult, s a megváltozott funkcionális- és térigénynek megfelelően 1998 és 2001 között átalakították az épületet: az eredeti palotát reprezentatív belső tereivel, burkolataival felújították, a megnövekedett térigényt pedig egy, az épület mögé kapcsolt új, a modern kor minden elvárásának megfelelő szárnnyal bővítették.

 

Öröm volt látni az újjáéledt palotát, s tanulságos megfigyelni, hogyan oldották meg egy múltbéli épület jövőbeli továbbélését.

 

Különösen nagy élmény volt, hogy ilyen fantasztikusan felkészült vezető vitt minket körbe a gyönyörű épületen!