Komárom és Rév-Komárom (2007. október 6.)

A komáromi Monostori Erőd hatalmas méretei lenyűgözők! Végighaladva a folyosókon, termeken, beleélhettük magunkat a monarchia katonáinak életébe, láthattuk a földbe mélyített, több emeletes épületet, végigsétáltunk a védelmi folyosókon, meglátogattuk az egykori istállókat, hálótermeket.

Végigsétálva Rév-Komárom (ma: Komarno, SK) utcáin, számtalan magyar vonatkozású műemléket fedeztünk majd fel: Jókai Mór és Lehár Ferenc szobra, az Aranyember sírja, a Klapka emlékmű vagy a Bartók emléktábla mind-mind rámutatnak, miért lenne szebb, ha Észak-Komáromnak hívnák a 60%-ban magyarok lakta települést.
Persze országhatár ide vagy oda, a két ország mára EU tag, s a városközpontban megépült érdekes-izgalmas Európa-udvar eszmei üzenete valósággá vált!
A habzó szlovák sör és nagyon finom knédli azonban két finom kárpótlás volt azért, hogy átléptük az országhatárt.

Rév-Komáromi sétánk után meglátogattuk Konkoly-Thege Miklós 1871-ben létrehozott csillagvizsgálóját és ellátogattunk Gutára, ahol - Közép-Európa leghosszabb fedett fahídján átsétálva - a régi Dunára oly jellemző hajómalmok egyik bájos példányát láthattuk.