A Fény templomai

2010. Szent-György nap (április 24-25)

 

"A Fény temploma" - tartják a veleméri templomról, s valóban, az apró, árpád-kori épület girbe-gurbának ható falai, vékony ablakai, enyészettől megmentett falai nem annyira a precíz építőmester vonalzója mentén, de sokkal inkább az egyházi év adott napjaiban-óráiban besütő napfény által rajzolódtak meg.

Misztikusan tűnik fel a Fénylény Szent György hajnalán, hogy bevilágítson a szentélybe, majd egy időre eltűnve újra megjelenjen, s a hajó ablakain át rajzoljon kísérteties pásztát, kijelölve a templom falait, a szakrális tér határait.

 

A Fényt évezredek óta a Jóval azonosítjuk, miközben ösztönösen félünk a Sötét oldaltól.

Mélyen gyökerező, a kultúránkba ivódott dolog ez, melynek gyökere a Bibliában is megfogalmazásra kerül: "S látá Isten, hogy jó a világosság."

 

A templomba beszűrődő - beáradó fény az isteni jelenlét szimbóluma, a szakrális üzenet legfőbb kifejező motívuma. Sőt, ha eddig úgy gondolkodtunk volna, hogy a templom szent terét a falak választják el a külvilágtól, akkor most pontosíthatjuk az épület jelentőségét, hiszen inkább csak eszköz arra, hogy a Fentről áradó Fény célzottan, a hívek számára értelmezhető valóságban jelenjen meg.

 

Kirándulásunk legfőbb célja az volt, hogy lássuk a Fénylényt Veleméren, és részesei legyünk annak a borzongató érzésnek, ahogy a fentebb írtak valóban megtörténnek.

Ugyanakkor sok más árpád-kori templom meglátogatása révén képet kaptunk arról, hogyan vált a templomépítészet legfőbb meghatározójává a Fény üzenetének megragadása.

S ha már megcsodáltuk Aquila János freskóit Veleméren, megnéztük a többi templomot is (Szlovéniában), amelyet ő festett ki a 14. században!

 

Bár programunk keretét az őrségi táj adja, s persze nem marad ki a biosajt, a mézes pálinka és a dödölle sem, mégsem Őrség túráról volt szó!

Sokkal inkább egy továbblépésről, amelynek keretében egy kisebb témát jártunk körül példás részletességgel.

 

Élményeink képekben:

Szent György napján, a tavasz ünnepén, gyönyörű tájakon, sarjadó vetés és virágzó repceföldek között kanyargott a konvojunk:

       
Az Árpád-kori templomok szépsége rabul ejtett minket:
 
 

 

A természet ölelésében a keresztény ember hitének titkos emlékei...
   
... és az ősi templomok misztikuma várt:

 

A koránkeléstől sem visszarettenő lelkesedésünket csodás napsütés jutalmazta, így megjelent a Fény,

és Veleméren részesei lehettünk a Fény Templomának csodájában:

 

Rövid képsorozat a Fény beáramlásáról:

Rövid képsorozat a Fénylény vándorlásáról:

 

Azért voltak könnyed programok is: erdei piknik, virágos rétek, kecskék és cicák ...

 
 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu