A filigrán hölgy világbajnok méretei - Az Erzsébet híd meglátogatása

(2010. szeptember 25. szombat, 10.00-kb.12.00 és 13.00-kb.15.00)

- De ugye nem lesz pillére??? - kérdezte Ferenc József a magyarok legújabb híd-igényére.

- Hát persze hogy nem!!! - hangzott a huszáros felelet a nagy cél érdekében, s a magyar virtus - no meg a kiemelkedő mérnöki tudás - 1903-ra létrehozta az akkori világ legnagyobb távolságot áthidaló Lánchídját. Mederpillér nélkül sem addig, sem azóta nem épült Duna-híd!

Sajnos a II. világháborúban felrobbantották a hidat, és ezzel elpusztult egy szépre, tökéletesre törekvő városépítő korszak büszke emléke.

S ha már újjáépíteni nem is, legalább temetni lehetett volna. De nem! A háború kísértete még csaknem 15 évig lengte körül a hídfők maradványait és a pesti oldalon mementóként emelkedő pilont.

Az újjászületés már egy új korszak jegyében történt. Sávoly Pál tervei alapján filigrán szépségű kábelhíd épült, s bár vonala kevésbé édeskés, mégis szépséges, ízig-vérig modern. Mivel az 1964-ben átadott új műtárgy arányaiban követi elpusztított régi híd vonalait, új megjelenése ellenére is emlékeztet elődjére.

Kicsit olyan ez, mint amikor a szép, fiatal lány megtalál egy megbarnult fényképet a nagymamájáról, akiről addig azt hitte, mindig ilyen öreg volt, de hirtelen rádöbben, valaha pont olyan volt mint ő most, csak egy másik korban élt, és más ruhát hordott. 

 

A két Erzsébet híd történetével kellemes séta közben ismerkedtünk, és végre nem csak kocsiból láttuk a hidat, de alkalmunk volt közel menni, megérinteni a kábelköteget - a hídtest felett és a hídtest alatt is!

 

   

   

    

         

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu