A méltóságteljes öregúr, és az Ő lánckamrája

(2010. október 2. szombat - 4 csoportban!)

A Lánchíd megépültével vált Pest és Buda Budapestté! A máig csodált szépségű híd jelentette az első állandó átkelési helyet a Dunán.

Micsoda technikai bravúr! Széchenyi István víziója nyomán, a régi Hammersmith-i híd mintájára, William Thierney Clark tervei alapján épült a híd a pesti nép legnagyobb ámulatára - és gáncsoskodásai közepette...

"Az ördöggel lévén czimboraságban – a Rócsing zsidó vót, aki pokoli kohójában Bécsben verte nekik az arany pénzeket ..." mondták, mert valószínűleg nem értették, amit Széchenyi István tudva tudott, hogy az állandó híd a letéteményese az ország fővárosa további fejlődésének. 

Érthető persze a felháborodás, hiszen joggal gondolhatták, hogy "jó vót az a régi promenád", tudniillik a hajóhíd, ahol Nepomuki Szent János oltalmában ringatózhatott át a pesti párocska, ha épp tabáni borocskára vágyott.

Azt is könnyen elképzelhetjük, milyen gyanakvással tekintettek a város polgárai az "ángilus emberre", aki egy Vidra nevű kicsi hajó és egy búvárharang (ki hallott már ilyet!) segítségével kísértette az ördögöt a Duna fenekén.

És hát a zaj!

Két álló évig verték a szlavón vörösfenyő oszlopokat a Duna medrébe kora reggeltől késő estig, s nehéz hinnem, hogy az érthető lelkesedésen túl, egy idő után e hang nem kergette az őrületbe a Rakpiacot övező csodálatos klasszicista palotasor gazdag lakóit.

De végül - igen kalandosan - elkészült a híd, s a hídvám révén egyszerű dunai átkelőhelyből hirtelen a feudalizmusból itt maradt, rozsdásodó láncokat levetni vágyó - döntően vidékről, paraszti sorból pestivé vált - polgárság "szabadság és egyenlőség" szimbólumává vált.

 

A Lánchíd megépülésével Kelet és Nyugat végre összekapcsolódott, a főváros pedig - ha még nem is "Budapest", de legalább is - PestBuda lett.

 

S hogy milyen módon változtatta meg a város szerkezetét az új híd, arról sétánk elején meséltem.

Aztán pedig megismerkedtünk a Hídmesterrel, akinek már az apja is Hídmester volt, és akinek a kislánya sem babásat játszott, hanem "hídmestereset", méghozzá az Alagút bejáratánál lévő hídmesteri lakás apró, romantikus kertjében.

És ha eddig valaki azt hitte volna, hogy a "Lánchíd", az csak egy amolyan "szó", akkor odalent, 20 méter mélyen, a Duna alatt, ahol a mozgó hídtest kísértetiesen recsegteti az acél kötegeket, nos ott, a lánckamrában saját szemével láthatta, hogy valóban láncok tartják a Lánchidat.

 

       

         

Élményeink:

Ki irányítja a világot????

                                                                        (Fotó: Ruzsa János)

 

  

Judit és Jani - Ketten - két napig - Nagy örömmel, nonstop.... :-)

(Fotók: Ipach Ildikó)

 

    

És ez csak az egyik csoport... meg a másik... volt még harmadik, sőt negyedik is!!!

 

Sok szépség várt, túl azon, amiért mentünk...

 

       

                       (Fotó: Szabó Judit)                              (Fotó: Ruzsa Lili)                           (Fotó Ruzsa János)                       

 

És bár nappal voltunk, álljon néhány esti felvételem - csábítson kellemes őszi sétára!

 

 

 

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu