Vonalakból Műtárgy...

Hídlátogatásaink során egyik ámulatból a másikba esve figyeltünk fel azokra az apró részletekre, amik mellett járókelő városlakóként évtizedek óta elsiklik a figyelmünk. Ugyanakkor gyermeki ártatlansággal döbbentünk meg a mérnöki lelemény és tudás eredményein.

A hídszerkezetben sétálva félelmetes érezni a forgalmat a fejünk felett, kísérteties hallani a láncok súrlódásának moraját, és borzongató megérinteni a huzalokat, amik a lehorgonyzó kamrában feszülve tartják a hidat.

És közben csodálkozunk. Ennyi? Tényleg csak ennyi tartja?

 

Ahogy feltárultak a részletek, mind több és több kérdés szakadt fel belőlünk, s hogy ne maradjanak megválaszolatlanul, újra eljön Hodik Zoltán, hogy elmesélje, hogyan elevenednek meg a papíron tervezett szerkezetek, hogyan lesz a vonalakból a szépség és funkció tökéletes összhangját adó műtárgy.

 

Az előadás során felidéztük a meglátogatott hidakat, de a programokból kimaradt Duna-hidakról is esett szó.

 

Az előadással méltóképp kerekítettük le a programsorozatot, úgy, hogy ne csak "turistaként", de értő fél-szakemberként, a tudás örömével tudjunk átmenni a hidakon, és hogy a tervezők, építők és újjáépítők fantasztikus teljesítményét megismerve, mindig, ha átkelünk a Dunán, büszke elismeréssel gondolunk a magyar hídépítő mérnökökre!

 

     

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu