A KÁRPÁt-medence űrfelvételeken

 

Mikor egy hegy csúcsára érünk, fáradtságunkért kárpótol a látvány, ahogy az alattunk elterülő táj egészen más, addig ismeretlen arcával mosolyog felénk.

Jó lenne madárnak lenni! Vagy űrhajóra szállni, eltávolodni, hogy eltűnjön minden zavaró részlet, de összeálljon egy egészen más kép arról a világról, amit lentről oly jól ismerünk.

Morzsányi kárpótlás az evolúció révén földhöz ragasztott embernek, hogy gépeket küldhet odaföntre, amelyek aztán szorgosan küldik a képeket, így kényelmes és veszélytelen formában tekinthetjük meg azt, amit az asztronauták látnak, ha kikukucskálnak az űrhajó ablakán.

 

Dr. Tímár Gábor, geofizikus az ELTE műholdvevő állomásának képei segítségével tárta fel nekünk e távoli madártávlat csodáit.

Izlandtól a Perzsa-öbölig, a líbiai sivatagtól az Urálig készülnek azok a műholdfelvételek, amelyeket az ELTE által működtetett vevőállomáson rögzítenek. Az előadás bevezetést adott a műholdfelvételek készítésének módjába, majd áttekintettük Európa és közeli környezetének tájait, különböző időjárási és környezeti érdekességeit, az emberi tevékenységnek az űrből, 250 méteres felbontásban is látható nyomait.

 

A jeges Balaton

Ködpárna a Kárpát-medencében

Repcemezők a Dunántúlon
 

Emlékeztetőül, a dolog Ákos (6 éves) szerint így zajlik:

A "Kárpát-medence kincsei" előadássorozat megrendezését a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány pályázatán nyert 70.000.-Ft összegű támogatással is segíti. Az összeg az előadók tiszteletdíjának egy részét fedezi.

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu