Azt szoktuk mondani, hogy a magyar borkészítés 2000 éves
hagyományra tekint vissza, s a szőlőművelés történetének
bemutatását a rómaiaktól, sőt a keltáktól kell kezdenünk.
Érdekes tudni, hogy a legősibb szőlőleletünk 15 millió
éves!!! A Vitis Tokayensis bizonyítja, hogy a Kárpát-medence
talaja és éghajlata a vadon élő szőlő számára is ideális
volt, így a szőlőkultúra elterjedése kiváló természeti
környezetben kezdődhetett.
Már a vándorló
magyarok találkoztak a borkészítés tudományával, de a
nagyobb tömegű bor előállításának igényében egész biztos
nagyon szerepe volt a kereszténység felvételének, a misebor
készítés kötelezettségének!
Előadásomban ezt
a történeti megközelítést irányként szabva mutattom be a
történelmi borvidékeink kialakulásának körülményeit, és
áttekintést adtam az egyes vidékek - kultúrtörténeti
szempontból is jelentős - fajtáinak történetéről.
|