Klösterreich . Híres osztrák kolostorok kincsei

(2010. október 30-31- november 1)

 

A töröktől felszabadított Birodalom örömteli fellélegzése kövesedett meg a gyönyörű barokk épületek évszázados falaiban. A világi uralom legfőbb támasza, a katolikus egyház megfelelő anyagi segítséget kapott abban, hogy aztán törlesztve a kölcsönt, az alattvalók lelki nevelésével a császári családot támogassa.

A 18. században megújultak az osztrák kolostorok épületei, s a barokk pompa már-már túlzó erővel sugározta az egyház erejét és hatalmát.

E barokk épületekben - Kremsmünster, St. Florian, illetve aki még nem volt, Melk kolostoraiban - lenyűgöző szépségű tereket, páratlanul díszes könyvtárakat és hallatlan gazdag gyűjteményeket láttunk.

Betekintve a kolostorok kincsei közé, megismerkedtünk sajtkészítő és üvegműves műhelyekkel is.

 

S hogy ne csak a szerzetesi rendházak világát fedezzük fel, de a Linztől délre elterülő régió egyéb értékeit is megismertük, ahogy szoktuk, módszeresen megismerkedtünk a természeti környezet szépségivel, a terület jellemző ipartörténeti emlékeivel, és megkóstoltuk a helyi ízeket.

 

Szinte tavaszi, langyos napsütésben sétáltunk a hegyek között, patak mentén, tó partján, betekintést nyertünk a régi vasműves családok életébe, munkájába, ismerkedtünk a régió egyik legfontosabb exportcikke, a doromb készítésével.

S minthogy gyümölcstermő a terület, nem maradhatott ki a "Most"-kóstoló, és a szeszfőzde sem.

 

Szállásunk egy hágó tetején épült bájos kis panzió, ahol a tehén is úgy bőg: Kuhten Tag! És ahol a szél egész éjjel süvítve szorgoskodik, hogy reggelre ott legyenek a rózsaszín felhők a havas hegyek fölött.

Vacsorára pedig volt minden, ami ilyenkor illik: Frittatensuppe és Knödel, Colomani torte és Kaesespaetzle...

 

Rendkívül gazdag, összetett, sok szépséget bemutató programunk során nagyon sok kedves embert megismertünk.

Múzeumi vezetőink a messze földről jött idegent látva bennünk mély barátsággal fogadtak. A világot bejárt doromb készítő bácsi meghatódva halmozott el minket ajándékokkal, amiért igazi "Szilágyi" dorombot hoztunk neki, a szeszfőzde pirospozsgás tulajdonosa pedig minden hasonlatba beleszőtte az asszonyok ügyes-bajos dolgait, miután meglátta csapatunkat :-)

 

Néhány kép az élményeinkről:
 

 

     

 

 

 

     

     

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu