Szőlődombi Mesék: A Budafoki Záborszky Pince

(2011. október 15.)

Budafok a szőlő és a bor városa! Dimbes-dombos területe alatt - a világon egyedülálló módon - csaknem 120 kilométernyi pincerendszer húzódik!

Ezekben, a sokszor több emeletes járataiban tárolja a több mint 2000(!) borász a finom nedűket, de itt találhatók a Törley Pezsgőgyár pincéi is.

 

Az pincerendszer külön érdekessége, hogy nem természetes barlangi üregekben alakult ki, hanem a területet alkotó homokkőbe fúrták, vájták, s a kitermelt kőzetből olyan jelentős épületek készültek, mint a Parlament vagy a Vajdahunyadvára.

 

A Záborszky-Pince nem csupán egy a sok közül, és nem is csupán méreteivel emelkedik ki a tömegből, de ide álmodta meg a tulajdonos, Békési Imre azt a "Borvárost", amely a szőlészet-borászat hagyományai és Budafok történetén túl az összes magyar borvidéket reprezentálja majd, és ahol egyfajta "borkulturális központ" fogja megnyitni kapuit.

 

A bejárati pinceágban múzeumot és kiállítóteret láthatunk, a kóstolóágakban, a díszhordók között ízlelhetjük a borokat, egy hatalmas csarnokban pedig egy villányi pincesor mása fogja gondolatban távoli vidékre repíteni a fővárosban utazót.

 

A Záborszky pincét már csak szépsége és lenyűgöző mérete miatt is érdemes meglátogatni, de ha tudjuk azt is, hogy Békési Imre Budafok múltjának kutatásáért. az eddigi feltáró munkáért és a Záborszky Pince újjáélesztésért 2010-ben Podaminczky díjat kapott, akkor érezhetjük, hogy valóban különleges értékmentés és egy nagyszerű terv az, amelybe így, a munka derekán, még messze nyitás előtt, bepillanthatunk.

Látogatásunk - még a legnehezebb munkák közepette:

 

A muzeális hordósor:

   

Azért azt megízleltük, mit rejtenek a hordók :-)

 

Hű, de jó lesz! Egészségünkre!

 

Ilyen lesz, ha kész lesz:

   

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu