Kastélytúrák

Csákvár-FehÉrvárcsurgó-Kisbér

(2011. május 14. szombat)

Lovasberényben még nagyon lógattuk az orrunkat, milyen kár, hogy a kastély nem tud feltámadni, s érzéseinket csak még jobban alátámasztotta a vezetőnk meséje, hiszen édesapja a gróf úr kocsisa volt, s gyermekként gyakran megfordult a kastélyban.

Tanulságosak a szavai a szegény-gazdag, illetve elnyomó-elnyomott gondolatkör kapcsán, hiszen azt mondta: "ma sokan örülnének, ha olyan főnökeik lennének!" Könnybe lábadó szeme bizonyítja, szép emlékeket őriz, és fáj a szíve a kastély pusztulását látva.

 

A csákvári Eszterházy-kastélyban már jobb kedvre derültünk, mert igaz, ez az épület is elvesztette eredeti célját - és nagyrészt belső pompáját is -, azért így, kórházként működve, legalább maga a Ház fennmaradt.

 

Fehérvárcsurgó viszont egy igazi sikertörténet: a Károlyi-család egykori büszke birtoka - igaz ma már nem feltétlenül tulajdoni jogviszonyban, mégis - újra a család kezelésében van, s odaadó munkájuk révén nem csak az épület újult meg, de falai közé visszaköltözött a főúri családokra oly jellemző akadémikus igény: a tudományok, a  kultúra támogatása, a kapcsolatok és kötődések kialakítása.

Látogatásunk során Károlyi György gróf úr és Angelica grófné - érdeklődésünk jutalmaként - személyes jelenlétével tisztelt meg minket, így az elkötelezettségről és felelősségvállalásról nem csak munkájuk eredményeit szemlélve kaphattunk képet, de ők maguk meséltek nekünk arról, miből táplálkoznak, mi hajtja őket az értékőrzés és értékteremtés útján.

 

A főúri életformához oly szorosan kapcsolódó, s nemzeti értékeink között számon tartott lótartás emlékeit tekintettük meg Kisbéren, ahol a hagyományokat múzeum mutatja be, s a megszépült-feléledt épületek Kisbér, Kincsem és Imperial hírnevét idézik.

 

Gazdag örökségünk sok szép darabját meglátogattuk a nap során és újra nagyszerűbbnél nagyszerűbb emberekkel találkoztunk, így megtapasztalhattuk, hogy a "jóra törekvés" sok féle embert jellemezhet: született magyart éppúgy, mint a határ túlsó oldalán nevelkedettet, vagy a Párizsból hazatértet, gazdagot és szegényt, kocsis vagy gróf fiát....

 

Élmények és csoportképek:

 

Lovasberényben még a szebb múltról tudott mesélni a bácsi, akinek az apja kocsis volt a Cziráky grófoknál....

 

   

 

 

De Csákvár kastélya legalább kívülről őrizheti eredeti fényét:

 

 

 

 

 

 

 

A park ős-öreg fái sok mesét tudhatnak!

 

 

 

Fehérvárcsurgó pedig egy....

 

 

 

   

 

 

 

Károlyi György gróf úr és Angelika asszony is meséltek nekünk:

 

 

 

A gazdag napot Kisbéren zártuk, Kisbér, Kincsem és Imperial emlékével:

 

 

És az ebéd most is nagyon finom volt:

Mekk Elek reggel fejt teje kerekítve, kerekedve.... no meg a

Kocogó koca combja cuppanósra cucogtatva, összefintorítós kápoctával és krumplickával.

 

 

Egészségünkre!

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu