Értékmentők: A Boscolo és a New York

A New York Biztosító Társaság körúti palotája a 19. században megújuló főváros pezsgésének reprezentánsa. Az iparosodó, polgárosodó Budapest akkori gazdasági helyzetét érzékletesen mutatja, hogy a New York Biztosítótársaság üzleti lehetőséget látott abban, hogy a magyar piacot meghódítsa. Tevékenységük, és a mögötte álló gazdasági erő bemutatásaként a kor ünnepelt építészével, Hauszmann Alajossal, illetve  fiatal munkatársaival, Korb Flórissal és Griegl Kálmánnal egy nagyvonalú, méreteiben is lenyűgöző és részleteiben gyönyörűen díszített épületet terveztettek.

Mint tudjuk, a Ház később a földszintjén működő kávéház állandó vendégei, az itt alkotó írok és művészek révén Pest kulturális életének egyik központjává vált.

De hiába az építészeti szépség, hiába a kultúrtörténeti szerep, évekig állványok ágas-bogas szövevénye vette körül a neobarokk homlokzat omló párkányait, s a mögötte szunnyadó épület úgy várta a megváltó befektetőt, mint Csipkerózsika a királyfit. A mese hős főszereplője ez alkalommal a Boscolo család lett, akik egy luxusszálloda szépségét látták az omladozó falak között, és befektetésük révén, hosszú évek munkája nyomán megújulhatott a pusztuló épület.

Ugyanakkor a műemléki felújítást tervező és végző magyar szakemberek (Kaló Judit és Hild Csorba Bernadett építészek, és a számtalan restaurátor) épp úgy küzdöttek az épület magyar szemmel, és érzéssel fontos műemléki részleteiért, ahogy a bátor szerelmes tört át az évszázados álom alatt nőtt rózsabokrok szúrós tengerén, s e nagyszerű munka eredménye, hogy végül olyan épület született, amelyben a kortárs olasz design szellemében kialakított, túláradó szépségű szállodai terek mellett a századforduló kávéházi világának eredeti hangulata is elénk tárulhat.

 

Programunk során meséltem az épület történetéről, a kávéházi életről, de nem csak a múltról merengtünk, hanem kirándulást tettünk a mában is, és végigjártuk a szálloda tereit - az elnöki lakosztálytól a wellnessig.

 

Lentről fel és föntről le....

 

A piros elnökiben...

 

 

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu