Értékmentők: A Continental Hotel ZARa - A Hungária Fürdő épülete

A pesti zsidó negyed emblematikus helyszíne, a Dohány utca immár nem csak a régi idők letűnt korszakait idézi, nem csak az egykor itt élt közösség dolgos nyüzsgésétől hangos világ pusztuló emlékeinek szomorú tárháza, de egy gyönyörű épület újjászületése révén számomra városunk értékeinek sajátos zanzájaként a múltat tisztelő, abból táplálkozó, de a jövőbe mutatva a mai kor emberét szolgáló attitűd jelképévé vált.

A Gamperl-féle Vasfürdő ásványi anyagokban dús vize Budapest egyik legnagyobb, világviszonylatban is jelentős értékét csempészi abba a mesébe, amelynek első fejezetei már az 1820-as években megíródtak. A többszörös átépítés évtizedeken át a folyamatos fejlődés epizódjaival színesíti a mesét, s valahol, képeskönyvünk közepén, épp 1910-ben, egy gyönyörű, bécsi szecessziós stílusú épület díszes homlokzata, és szépséges részletei jelennek meg egy mindkét oldalt betöltő festményen.

Aztán a történelem sötét fellegeiből lesújtó viharok csaknem megsemmisítik az épületet.

Írnám, hogy "még szerencse", de nem, nem szerencse, hanem éppen hogy a szebb jövőben hívő tudatos mentő munka, hogy Ráday Mihály a 80-as években fotókat készített az épület pusztuló részeiről, s később, amikor a megmentő lovagok ebben a mesében is célba értek, épp ezek a képek segítettek abban, hogy Bor Ferenc művészettörténész és Vékony Péter építész eredeti szépségében álmodhassák újra történetünk Csipkerózsikáját.

És mint minden mesében, a hősök végül itt is elnyerték méltó jutalmukat, hiszen a beruházó tulajdonos, Mazen Al-Ramahi, és a már említett szakemberek 2010-ben Podmaniczky-díjat kaptak a Magyarország épített örökségének megóvása érdekében végzett munkájukért.

A "Média Építészeti Díja", az "Év szállodafejlesztése" elismerés, vagy az épp a napokban megkapott "Worldhotels Deluxe" minősítés pedig mind a megújulásban közreműködők munkáját, mind a hosszú távú fenntarthatóságot biztosító szálloda tevékenységét elismerik.

 

Látogatásunk során az újjászületésről magától az építész tervezőtől, Vékony Pétertől hallottunk, közben a finom kávé és a répatorta mellett boldogan szemezgettük a franciadrazsét - kedves gesztus ez minden magyar felé, aki volt gyerek - aztán pedig nagy érdeklődéssel körbejártuk a szálloda tereit.

 

 

 

         

  

 

Dr. Szabados Borbála fotó-montázsa:

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu