Szőlődombi mesék: Etyek

(2011. október 22. szombat)

A nagy múltú Etyek-Budai borvidéken évszázadok óta folyik a szőlőtermesztés és a borkészítés. A korábban főként kisparaszti gazdaságokban zajló termelést a 19. század végén a Törley Pezsgőgyár hatalmas nyersanyag igénye lendítette át a nagyüzemi méretek felé. Ma is itt termesztik az alapanyagul szolgáló, megbízható minőségű és - ez a pezsgőgyártáshoz elengedhetetlen - semleges ízvilágú szőlőket.

Aztán Etyek újraéledt, és - talán épp Budapesthez való közelsége okán - a rendszerváltás után sokan vágtak bele, hogy folytassák a rég felhagyott családi hagyományt, vagy épp új  irányt szabjanak családjuk élete folyásának itt, a nagyváros pereme közelében.

 

Újonnan épült gyönyörű szőlőfeldolgozók, híres vendégek, no és az üzleti életben vagy a kommunikáció világában edződött új tulajdonosok néhány év alatt az egyik legvidámabb, legszínesebb borvidéket hívták újult életre, s Etyek egy igazi kincsesládává vált.

 

Kirándulásunk során arra törekedtünk, hogy e kincsek tárházából egy szép áttekintést kapjunk.

 

Utunkat az André kecskesajt-farm megtekintésével kezdtük, s mikor kövér tízórainként teletömtük a hasunkat a legkülönbözőbb sajtokkal, nekivágtunk, hogy a Hernyák Pincében megismerjük az etyeki élet örömeit és bánatait, s a kemény munka eredményét, magát a bort. De nem csak boros hordókat láthattunk! Borpárlatban volt lesz részünk, s magát a lepárlót is megtekinttettük. Aztán kicsi játék, mozgás, a szőlőhegy látványa, a hordó gurulása.... hogy kiérdemeljük az ebédet... A rengeteg finomságot majszolva megismerkedtünk a  sonka készítésének művészetével, s közben módunk volt egy újabb, igazán figyelemre méltó emberrel, Árpás László Sonkamesterrel találkozni. Aztán a Czímeres Pálinkafőzde következett - persze kóstolóval, és persze nem hagytuk ki a kézműves pezsgőt készítő Kálna Pincze meglátogatását, hogy a végén igazán szép itallal, "gyöngyöző  borral" koccintsunk arra, hogy milyen csodás napunk volt!

 

És nem csak azért volt nagyszerű ez a nap, mert sok finomságot megismerhettünk, hanem még inkább azért, mert minden íz mögött ott volt az Ember, aki alkotja, akinek minden tudása, kitartása, öröme és bánata beleolvadt az italok és ételek ízébe. Sokaknak erőt adhat, hogy megismerkedtünk velük!

 

Emlékképeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu