Pünkösd a Fertő-tónál, pontosabban a Neusiedler-See-nél

A Fertő-tó különleges tája egyszerre ejti rabul a természet szerelmeseit és a kulturális élmények kedvelőit. Nem véletlen, hogy mint összetett értékekkel bíró "kultúrtáj" érdemelte ki a "Világörökség része" címet. S minthogy területét keresztbe szeli az országhatár, Ausztriával közös, és - mind a Nemzeti Park, mind a Világörökség tekintetében - közösen is kezelt tájról van szó.

De hiába ugyanazok az értékek, mindkét oldal mást és mást jelent az adott országban. Számunkra a vége-hossza nincs nádasok gazdag vízivilága, s a 18-19 századi főúri kastélyok kapcsán történelmi emlékezetünk egy fontos darabja. Ugyanakkor az osztrák oldalon, az alpesi ország lakói számára egy falat sztyeppe, Pannónia napfénye, a bor és a Gulash íze... - számukra igazi unikum - hogy a keveredő értékeknél maradjunk.

 

Nagycenk és Fertőd értékeit sokan ismerjük, de kevesebben jártak a Seewinkel-ben, vagy a Lajta-hegységben, Frauenkirchen temploma és kolostora, vagy épp Ruszt és Fertőmeggyes városa eddig inkább az "egyszer majd jó lenne..." útitervek között szerepelt.

 

És bár ugyanaz a kor hagyta ránk a villát, melynek feltárását Parndorf mellett láthatjuk, mint amely kor népe a határon található Mithras-szentélyt emelte, s ugyanazok az ókori rómaiak bányászták a Lajta-mészkövet Fertőrákos kőfejtőjében, és St. Margarethen-ben is, sőt ugyanaz a nap érleli a nyulasi szőlőhegy gyümölcsét, mint a balfi tőkéket, és még az is meglehet, hogy ha kétszer megyünk ki madárlesre, ugyanazt a gémet látjuk a határ egyik, majd másik oldalán is, szóval minden nagyon hasonlít arra, amit itthon is láthatunk, azért mégis merőben új élményekkel gazdagodtunk így, hogy megkerülve a tavat, az osztrák oldalon is kirándultunk.

 

Pünkösdi programunk során a tó "túloldaláról" rajzoltunk átfogó és részletes képet a természeti kincsektől a borvidék értékein át az Eszterházy emlékekig. Volt szőlőhegyi kirándulás, és tavi túra, mert muszáj volt megérezni, mit jelent a nádasba vágott járatok végtelen sávjában evezni.

Kismarton Eszterházy emlékei révén a barokk korba repültünk, de a 21. század technológiájával is megismerkedtünk a modern Eszterházy pincészetben.

 

A magyar oldal legismertebb látnivalóit ez alkalommal kihagytuk a programból, de a Fertőrákosi püspöki palotát és a Mithras szentélyt azért megtekintettük - ráadásul vicces kisvasúttal is utazhattunk.

 

Utunkat az andaui hídnál kezdtük és a Páneurópai piknik helyszínén fejeztük be, így adva hangsúlyt annak is, hogy az egykor szögesdrótokkal határolt országban ma már szabadon élhetünk.

 

És mivel ezt a gazdag programot a szokásos lelkesedéssel végigjártuk, igazán megérdemeltük, hogy a kirándulás végén elképesztő mennyiségű csokoládéval tömjük meg a hasunkat Harrer-éknál!

 

Élmény-, szépség-, és csoportképek:

 

       

 

       

 

       

 

       

 

       

 

Az ősi családfa - a történelem ág-boga:

 

Szépségek a múltból - nekünk, itt, a jelenben:

 

       

 

     

 

Tradíció - modern köntösben:

 

     

 

És zene.... régen....

 

        

 

.... és ma....

A Haydn Explosive kiállítás plafonon futó installációját legnagyobbra a gyerekek értékelték!

 

 

 

És mi történt még?????

 

Kenuztunk is!!!!

Az első izgalmak: felnőtteknek alapfokú kormányzós tanfolyam.... gyerekeknek fotózkodás.....

 

       

 

Aztán sorakozó! Nádba kapaszkodj!!!

 

És a vezérhajó is berobban.... Balázs reggel már gyakorolt egy kicsit, azért megy neki ilyen jól:

 

Az első boldog célba érkezők:

 

 

 

És a megérdemelt grill-party - immár nagyobb hajón:

 

  

 

  

 

Az édes befejezés pedig: Harrerék csokikóstolója!!!!

 

   

 

 

 

Így voltunk mi - Nyugat és Kelet határán, immár szabadon cikázva a két ország határsávján:

 

 

Sok szépet láttunk, sok újat tanultunk.

És mint mindig, most is, az élmények szövedékéből a világ új és új arcát ismertük meg.

 

 

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu