Kiskörúti keringő

A Mágnás-negyed

A nemzet kincsei Pollack Mihály szép arányú, klasszicista épületében kaptak végső elhelyezést, s bár a Nemzeti Múzeum az eredeti tervek szerint a városfalon belül talált volna otthonra, végül itt, a falon túl, a tágas Múzeumkert közepén épülhetett meg.

Később pedig, mikor az épület a Főrendiház üléseinek adott otthont, a vidéki mágnások pesti palotái kezdtek kinőni a földből, főként, mikor Festetics gróf azt mondta: "Egy magyar mágnásnak nem lehet Bécsben úgy palotája, hogy Pesten is ne legyen."

A Főrendiház mellé megépült az Alsóház épülete is, így a környék a növekvő-fejlődő város új, elegáns, "elite" részévé vált.

Mára ezek az épületek új funkciót kaptak, de ezzel együtt is, sőt talán éppen ezért nagyon érdekes meglátogatni őket.

 

Sétánk során, ahogy majd szőttem a "Mágnásfertály" történetéről szóló mese fonalát, időről időre betértünk egy-egy épületbe, szép palotába, hogy hol rövidebb, hol hosszabb ideig időzve, szépségében gyönyörködjünk.

 

Téma - és látogatásunk tárgya - volt maga a Múzeum épülete, az egykori Alsóház palotája, majd körbejártuk a Festetics Palota szépen megújult, fényűző tereit, illetve látogatást tettünk a Pálffy Palota és a Wenckheim-ek egykori palotájának szépséges, Europa Nostra díjas épületében!

Milyen szerencse, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyik munkatársa Explore-os, és végigkísért minket a könyvtár - a palotától örökölt és új - terein. :-)

Éva! Nagyon köszönjük!

Néhány kép emlékül:

 

 

 

 

   

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu