Szőlődombi mesék:

Mór-Neszmély

(2011. október 8. szombat)

A Vértes és a Bakony közti markáns törésvonalban vezető utunk során egy gyors jobbra-kanyarral máris kitérőt tettünk: mielőtt a móri borvidék nedűivel ismerkedtünk volna, feltelepedtünk a Csókakői vár falára, hogy belássuk az Ezerjó és a Királyleányka hazáját.

A történelmi séta után aztán a borfeldolgozás történetével folytattuk, immár Móron. A Bozóky pincészet meglátogatásakor képet kaptunk a borfeldolgozás régi eszközeiről és használatukról, és természetesen megkóstoltuk a jelenkor borait is. A mennyei lakoma mellett fogyasztott finom borok kapcsán megtudtuk, hogy a Királyleányka akkor jó, ha "olyan öreg, mint a nagyanyám, és olyan tüzes, mint a babám".De ennél is fontosabb, hogy megismerhettük Bozóky Urat, és a sok, jóízű viccecske mögött megérezhettük, micsoda tudás, tapasztalat és mennyi munka az, ami az aranyszínű bort a palackba varázsolja.

Ahogy Neszmély felé utaztunk, kicsi gondolati kitérőt tettünk: Kocs volt az úti cél, hogy fény derüljön a titokra, miért hangzik "kocsi"-nak a kocsi - Kutsche, coach, stb.- más nyelveken is.

Aztán újabb domb következett, ezúttal a Dunára néző, északi lejtőkkel, s a rajta elterülő értékes dűlőkkel, amelyek a Hilltop díjnyertes borainak alapanyagát adják.

Pincészet látogatás és borvacsora várt minket, így ismertük a hátteret és a technológiát, illetve méltó környezetben volt módunk a munka gyümölcsét, a bort is élvezni.

Igazán tartalmas, szép nap volt!

Emlékképeink:

 

 

 

 

 

       

     

 

 

 

   

 

   

 

   

 

 

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu