Kastélytúrák

Nádasdladány - Dég - Szabadbattyán

(2011. május 7. szombat)

A főúri családok uradalmaik központjaként jelentős méretű, s mindig az adott kor ízlésvilágát tükröző kastélyokat építtettek. Így aztán, végigjárva ezeket az impozáns épületeket, akkor nem csak az adott család életébe nyerünk bepillantást, de képet kapunk a korról is, amelyben éltek, és amelynek társadalmi keretén belül kellett kifejezni saját szerepvállalásukat, családjuk és őseik iránti tiszteletüket.

 

A sorozat első kirándulása során az idő széles spektrumán mozogtunk, hiszen az ókortól egész a romantikáig utazva merültünk el a gazdagság szépségeiben:

A Nádasdy-ak romantikus kastélya mindenkiben felébresztette a szunnyadó hercegkisasszonyt és lovagot, a Festetics család dégi klasszicista kastélya igazi, nyugodt, főúri pompát sugallt, de visszarepültünk az időben, s a Seuso-kincsek nyomában, az egykori római családok gazdagságát is megidéztük!

 

Persze nem csak az épületeket néztük meg, de sétáltunk a védett parkokban, másztunk fára és illatoltunk medvehagymát.

 

És mint mindig, most is a 'találkozások' jelentették az igazi csemegét: Mosberger Mihály bájos-szép pincéje adta a helyszínt és a felejthetetlen ízeket ebédkor, Nádorfy Gabriella, régész pedig eddig kevéssé ismert részletekkel gazdagította a tudásunkat Seuso Úr késő római villájának feltárásával kapcsolatban.

 

Élmények és csoportképek:

 

 

 

 

 

 

 

Főúri fényűzés:

 

 

 

 

Főúri kedvtelések:

 

 

  

 

 

 

Főúri kacskaringók:

   

 

Főúri mintázatok:

 

 

 

 

És Ti mit szóltok mindehhez?

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu