Kastélytúrák

Pápa - Ganna

(2011. május 28. szombat)

Pápa a Dunántúl református szellemi központja. Kollégiumában a magyar irodalom olyan alakjai tanultak, mint Petőfi Sándor, Arany János vagy Nagy László, Csoóri Sándor, Lőrincze Lajos.

Története 1531-ig(!) vezet vissza! Gondoljunk csak bele! Mindössze 14 évvel a 95 pont kiszögezése után Magyarországon már egy ilyen oktatási intézmény nyitva kapuit! A szellemi élet fellegvára!

A későbbi ellenreformáció során épült az impozáns méretű barokk templom, mely nem csak hatalmas méretei révén uralja a városmagot és környékét, de - lévén hogy Fellner Jakab tervei alapján épült és Franz Anton Maulbertsch freskói díszítik - szépsége és értéke okán is hazánk egyik legszebb barokk műemléke.

A város 18. századi felemelkedését és a mai napig uralkodó jellegű barokk városképet gróf Esterházy Károly fejlesztéseinek köszönheti.

Ugyanő építtette az U alakú kastély épületét, nem kisebb mesetereket megbízva, mint Franz Anton Pilgram, később Fellner Jakab és Grossmann József.

A kastély kápolnája - a könyvtár olvasótermeként - már évek óta Europa Nostra díjjal büszkélkedhet, de a mostani megújulás az épület egyes részeinek teljes régi pompáját varázsolja elénk!

S ahogy az Esterházy család emlékeit tovább kutattuk, utunk Gannára is elvezetett, ahol Charles de Moreau építész a római Panteon mintájára alkotta meg a család mauzóleumát.

 

Kirándulásunk során a reformáció és az Esterházy család értékeivel ismerkedtünk, és rá kellett döbbennünk, hogy Pápa annyi kincset rejt, hogy képtelenség is egy nap alatt mindent látni!

 

Élmények és emlékképek, illetve lejjebb néhány csoportkép:

 

 

 

 

 

  

 

   

 

 

       

 

   

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

   

 

 

 

 

 

No, de ez egy hosszú történet, most nem mesélem el....

 

   

 

 

(Kedves Sándor, most lebuktunk....)

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu