Újjászületések: A piarista központ

(2011. szeptember 10.)

A Piarista Központ megújulásával nem csak a Rend kapott méltó, újjászületett otthont az iskola és a rendház számára, de a pesti Belváros látképe is egy meghatározó, impozáns méretű épület és környezete látványával gazdagodott.

 

A város története során ez a hely mindig is a központot, az origót jelentette. Az egykori római erőd, Contra-Aquincum erős falai adták az alapját a középkorban itt kialakult településnek. A város további fejlődésében a Duna-parti piac, később a Városháza tette fontossá a helyet, s itt emelkedik a Belvárosi plébánia templom is, melynek épülete- mint Pest legrégibb keresztény egyháza - évszázadok óta szolgál központként a hívő lakosság számára. Az Erzsébet-híd megépítése új elrendezést, egyben új jelentőséget is adott a területnek.

 

De hiába a nagy ívű történeti háttér, a központi Hely lassan-lassan, az előző század végére kissé elvesztette jelentőségét: a rekonstrukcióra váró épületek, a római feltárás kialakítása mind-mind inkább letűnt idők dicsőségét hirdették, miközben bizonyítékul is szolgáltak arra, hogy a fejlődés útjai más területekre vezettek.

 

A Piarista Központ épülete esetében a megváltó fordulatot Golda János terve jelentette. A régi rekonstrukciója és az új elemek beépülése révén az épület úgy újult meg, hogy a megvalósítás tiszteletben tartja a múltat, de nem másolja szolgai módon a letűnt korok ízlésvilágát, s miközben az örökség megóvására törekszik, az új kor funkcionális igényeinek kiszolgálása mellett, megváltozott ízlésünknek, modern anyaghasználatunknak is teret ad.

 

Ezzel olyan épületegyüttes született újjá, mely megidézi a régi korok emlékét, de a ma emberének tetszően és megfelelően, a jövőnek is épült.

 

Az épületet az alkotó, Golda János, Ybl-díjas építész vezetésével tekintettük meg! Sokat tanultunk, és gyönyörködtünk:

   

           

 

   

   

 

 

   

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu