Újjászületések: A Rácz-fürdő

(2011. szeptember 17.)

A Rácz-fürdő épülete már önmagában is egy kis várostörténet.

A Tabán területén egykor letelepedő kelta eraviszkuszokat bizonyára vonzották a Gellérthegy szikláiban tátongó lyukak, melyek védett lakhelyként szolgálhattak, de a Duna és az Ördög-árok folyóvize mellett biztos emelt a terület ingatlanértékén az is, hogy a hegyből meleg vizes források bugyogtak fel, így biztosítva az ősi korok összkomfortját.

Az elkövetkező évszázadok csővezetékbe irányították a föld forró vizét. Sokáig  e területen sejtették Mátyás-király fürdőjét, majd a hódoltság idején a hegy lábához szép török fürdő épült. E fürdő a 19. század végén Ybl Miklós tervei alapján bővült tovább romantikus stílusú kupolás fürdőterekkel, gazdagodott szépen díszített zuhanyfürdővel.

 

A 20. századi fokozatos pusztulást építészeti újjászületés követte: Dévényi Tamás és kollégái feltárták, rekonstruálták, ahol pedig arra volt szükség, ott újraálmodták az évszázados tereket.

Az eredmény pedig egy páratlanul gazdag épületegyüttes, amelyben sétálva szép díszletként is értelmezhetjük, ahogy térről-térre haladva a múlt rétegei feltárulnak.

 

Az épületet az alkotó, Dévényi Tamás, Ybl-díjas építész vezetésével tekintettük meg, s ahogy végigvezetett minket, megérthettük, mit is jelent, mikor a kövek beszélnek, mikor minden szegletnek története van, s hogy az építészet nem csupán a funkció és a látvány ötvözésének művészete, de egy olyan tudomány, amelyet művelve az értő elme átvezeti az évszázadok eredményeit és emlékeit a mába, hogy ott és akkor a jövőnek is alkosson.

 

Emlékeinket nem csak saját fotóimmal, de alább a 7,5 éves Kárpáti Ákos képeivel is bemutatom. Érdemes megnézni, mit lát egy kisgyerek egy ilyen épületegyüttesből!!!

 

 

  

  

 

 

   

  

    

   

   

 

   

  

És hogy mit lát egy 7,5 éves gyerek egy ilyen épületben???? Kárpáti Ákos fotói megmutatják:

(A képek egy része nem éles, mert telefonnal nagyon nehéz jó képet csinálni. Szóval ne ezt nézzétek a képeken!)

 

 

 

(Ez a kép direkt ilyen elmosódott! Ákos mozgatta, hogy ilyen legyen.... A címe: Aranyfolyó)

 

   

 

 

 

 

 

   

 

Kedves Szülők! Hozzátok a gyerekeiteket a programokra, mert hihetetlen sokat tanulnak,

és csupa olyat, amit az iskola nem tud nekik megmutatni!

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu