Újjászületések: W52: A Zeneakadémia Wesselényi utca épületE

(2011. szeptember 24.)

Ha a Zeneakadémiára gondolunk, akkor a legtöbbek lelki szemei előtt a patinás intézmény szép, szecessziós épülete jelenik meg, és persze sokan ismerik a Régi-Zeneakadémia épületét is, az egykori Sugár úton.

 

De talán nem is gondoltunk eddig bele, hogy a nagyvonalú koncerttermeken, és a közönséget fogadó tereken kívül a világhírű oktatási intézmény számára ugyanolyan fontosak a tanítást-tanulást, és az irodai munkát biztosító épületrészek. A szépséges palota azonban kicsi ahhoz, hogy befogadja az iskola minden funkcióját, ezért a Zeneakadémia újjászületésének koncepciójában megjelent egy új épület, mely a Liszt Ferenc térről "kiszoruló" funkcióknak ad otthont.

 

Az egyetem oktató és előadótermei, egyéni gyakorlásra szolgáló, 21. századi technikával felszerelt zenekuckók és professzionális hangfelvételek készítésére alkalmas stúdiók kerültek az egykori ház épülettömegébe.

 

A W52 meglátogatásával egy olyan élményben volt részünk, mint amikor egy film díszletei mögé tekintve megleshetjük a technikát, mely az áhított látvány és hangzás előállítását biztosítja. Egy igazi "backstage" élményre volt ez! A Feszl Frigyes által tervezett ház historizáló homlokzata mögött egy olyan világ tárult fel, mely mind forma-, mind anyaghasználatával a zenéhez kötődő, világszínvonalú munkát szolgálja, méghozzá a modern kor ízlésének köntösében.

 

Átgondoltság, igényesség és szépség jellemzi az anyagokat, formákat, s a zene úgy van jelen mindvégig, mindenhol a Házban, hogy még véletlenül se mutasson túl önmagán, s ne nyomja el a funkció fontosságát, de közben annyira szépek a jelzések, hogy már-már maga a szemlélődő az, aki elszégyelli magát, e a mértéktartó szégyenlősséget megtapasztalva.

 

Az épületet az alkotó, Mányi István, Ybl-díjas építész vezetésével tekintettük meg!

     

 

A zeneképzés épülete... tele zenével....

 

 

 

Tele hanghullámokkal...

 

 

Átlátszva és tükröződve...

 

 

 

Színesen és mozgalmasan....

 

 

 

Egy lépcsőház színei:

 

             

 

Üvegfal

 

 

Számok, jelek

 

    

 

   

 

Vörösek és Sárgák

 

 

 

És a csodás tetőterasz:

 

 

         

 

Kémények régen és ma:

 

       

 

            

 

Fények és hangulatok

 

 

   

 

Kedves Mányi István! Az öröm a miénk! Öné pedig a köszönet!!!

 

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu