A Dunánál, A Dunáról, A Duna Alatt, A Duna Felett, A Dunán... a Duna mentén

Az Erzsébet-híd

(2012. október 13. délelőtt)

 De ugye nem lesz pillére??? - kérdezte Ferenc József a magyarok legújabb híd-igényére.

- Hát persze hogy nem!!! - hangzott a huszáros felelet a nagy cél érdekében, s a magyar virtus - no meg a kiemelkedő mérnöki tudás - 1903-ra létrehozta az akkori világ legnagyobb távolságot áthidaló Lánchídját. Mederpillér nélkül sem addig, sem azóta nem épült Duna-híd!

Sajnos a II. világháborúban felrobbantották a hidat, és ezzel elpusztult egy szépre, tökéletesre törekvő városépítő korszak büszke emléke.

S ha már újjáépíteni nem is, legalább temetni lehetett volna. De nem! A háború kísértete még csaknem 15 évig lengte körül a hídfők maradványait és a pesti oldalon mementóként emelkedő pilont.

Az újjászületés már egy új korszak jegyében történt. Sávoly Pál tervei alapján filigrán szépségű kábelhíd épült, s bár vonala kevésbé édeskés, mégis szépséges, ízig-vérig modern. Mivel az 1964-ben átadott új műtárgy arányaiban követi elpusztított régi híd vonalait, új megjelenése ellenére is emlékeztet elődjére.

Kicsit olyan ez, mint amikor a szép, fiatal lány megtalál egy megbarnult fényképet a nagymamájáról, akiről addig azt hitte, mindig ilyen öreg volt, de hirtelen rádöbben, valaha pont olyan volt mint ő most, csak egy másik korban élt, és más ruhát hordott. 

 

Látogatásunk során nem csak a híd, illetve hidak történetével, de városrendező hatásukkal is megismerkedtünk. A szerkezetet pedig nem csak nézegettük, de be, át, fel és le is bújtunk, hogy végül a híd alatt, a Duna fölött kössünk ki...

 

   

                 

Emlékül dr. Németh Gabriella felvételei:

   

Mutogatok, jövünk, megyünk...

 

A hídmesterrel...

És a mélyben...

 

Itt is ritkán jár az egyszerű városlakó!

Izgalmas volt... és betartottam az ígéretem... koszos is :-)

Köszönet az élményért, köszönet a részvételért!!!

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu