A Régi Műcsarnok, azaz a Képzőművészeti Egyetem épülete (2012. február 25.)

 

A XIX. század második felének pezsgő művészeti élete állandó bemutató kiállítóhelyet igényelt. A Magyar Képzőművészeti Egylet megbízásából Lang Adolf 1875-1877 között épített meg az a neoreneszánsz palotát, amely 1896-ig, a mai Műcsarnok megépüléséig időszakos kiállítóhelyként mutatta be az akkori kortárs festészet alkotásait.

 

Az pedig, hogy a csodás szépségű épület épp a Sugár úton épült, a kor szellemét, s a város fejlődésének új fejezetét reprezentálja:

"A Sugár út a város reménysége volt."

Micsoda nagypolgári életforma! Operaház, Casino, kávéházak, Műcsarnok... mind mind a frissen épült villák és palota-bérházak lakóinak életvitelét szolgálják! S a régi Műcsarnok falai között nem csak a magyar festészet akkor élő alkotói kaptak megjelenési lehetőséget, de műveik  - a historizmus jegyében - az 1000. évét ünneplő ország nemzeti öntudatának megerősödésében is nagy szerepet játszottak.

 

A régi Műcsarnok 1921 óta a Mintarajztanoda szomszédos épületével egybenyitva a patinás intézmény céljait szolgálja, s falai között a nagy öregek kései utódai még mindig Székely Bertalan lócsontvázának segítségével tanulják az anatómiát...

 

Köszönjük Klárának, Csillának és barátainak a rengeteg munkát, közreműködést!

 

   

 

   

 

   

 

 

   

   

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu