"A könyvek illata"

A könyv kultúrtörténete - képvetítéses előadás (2012. január 13.)

A „Könyvek illata” című sorozat bevezető programjaként, a gyönyörű könyvtárépültek meglátogatása előtt áttekintést adni a könyv kultúrtörténetéről.

 

A kőben, viasztáblákban vagy épp barlangok falán megőrzött emlékezet töredéke annak a tudásnak, amit több ezer év generációi hordoztak.

 

Az államszervezetek kialakulása és a vallás terjedése egyfajta új írásbeliséget követelt, s mintegy „melléktermékként” megjelent az emberi gondolkodás és beszéd továbbadásának művészete, a könyvek alkotása.

Gutenberg „csupán” a kézzel írott kódexek elkészítésének nehézségein próbált találmányával segíteni, de rövid időn belül az emberiség legnagyobb kulturális forradalma következett be!

Az egyre nagyobb példányszámban terjedő könyvek a – már sokat emlegetett - tudás továbbterjedését sokszorozták, egészen új perspektívát adva a tudomány, a történelem terjesztésének, a gondolatok és érzelmek közvetítésének.

 

Előadásomban ezt a nagy ívű fejlődést mutat, hogy - összefoglalva a talán már ismert tényeket – a következő hetekben úgy lépjük át a könyvtárak küszöbét, hogy a Könyv jelentőségét még inkább átérezzük.

 

     

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu