A megfestett fény - Róth Miksa egykori otthona és művészete  (2012. március 25.)

 

A századforduló csodás épületeinek szinte mindegyike belső terét Róth Miksa műhelyében készült üvegablak színes fénye világítja be!

 

A középkorban a festett üvegablakokon beszűrődő fény a mennyország üzenetét vitte a templomokba, s a hívő, ha feltekintett, a keresztény tanítás üzenetét ismerhette meg az ábrázolt képekből. A 19. század második felének üvegművészete az 1000. éves magyarság nemzetromantikáját szolgálta, s a korábban megszokott szakralitás helyett történelmi üzenet áradt a fénnyel együtt az épületbelsőkbe.

De a művészi tehetség felül is emelkedett a tanító célzaton: csupán szépségéért, az üveg természetét tiszteletben tartó formakincséért, szépséges vonalvezetésért is rendelték a festett ablakokat!

Ahogy a történelmi témájú kartonoktól a szecessziós térelválasztó üvegfalig jutunk, az az érzésünk támadhat, hogy míg a historizmus az építészetet kiszolgáló eszközként használta az üvegműves tudását, addig a későbbi kor középpontba állítja a színes csodát, s maga az épület válik eszközzé: csupán védelmező díszlet, amolyan mellékes környezet a gyönyörű képek körül.

 

Róth Miksa művészete szépen szemlélteti ezt a folyamatot. Művein keresztül pedig megismerhettük az embert, s a kort, amelyben élt, ráadásul mindezt egykori lakásában, jelképes díszletek helyett egy valódi "művészlakban".

 

A művész és a kor megismerésében a Róth Miksa Emlékmúzeum igazgatója volt segítségünkre, magáról az üvegművességről és az egykori művek mai restaurálásáról pedig Szíjártó Tibor, díszműüveges mesélt nekünk.

Kettejük előadása igazán átfogó képet nyújtott a megfestett fény, és mestere titkairól!

 

Emlékképeink:

 

Az igazgató úr előadása és a kiállítás megtekintése után...

 

 

     

 

... az üvegművesség fortélyairól tanultunk:

 

 

   

 

Hüpp-hüpp-hüpp, Barba-trükk... Figyeljék a kezemet, mert csalok...

 

 

 

... és már kész is van...

 

   

 

Mindent tudunk, várjuk az ólomüvegezés-megrendeléseket!!!

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu