Vasváros - A Központi Vásárcsarnok

(2012.december 8.)

Vasvárosi sétáinkat egy újabb, hatalmas méretű acél csarnokban folytatjuk.

A 19. század második felében, az egyre növekvő város élelmiszerszükségletét már nem lehetett a korábban jól bevált utcai piacokon történő árusítással kielégíteni. Mind a lélekszám, mind a nagyságrend másfajta infrastruktúrát igényelt. Ezért hozták létre - tudatos városfejlesztési koncepció eredményeképp - a vásárcsarnokok rendszerét.

A központi vásárcsarnok nagykereskedelmi és piac funkciója mellett a fiókcsarnokok voltak arra hivatva, hogy - ahogy a mai napig is - az adott városrész lakóihoz is eljusson a friss árú, de persze megfelelő higiéniás körülmények között.

A központi vásárcsarnokot Pecz Samu különös műgonddal tervezte. Minden a funkciót szolgálja: a méretek, az elrendezés, a Dunáig vezető alagút... A működést biztosító szigorú rend és az acél ridegsége ellenére, a csarnokban szemetgyönyörködtető a séta! S az épület kívülről is igazi dísze volt a századvég ünneplő nagyvárosának, sőt díszünk ma is!

 

Programunk során a Fővám tér környezetének kialakulásáról meséltem, szót ejtettünk a tér épületeiről, emlékeiről, majd a Központi Vásárcsarnokban tettünk látogatást, hallottunk a történetéről, illetve bepillantást nyertünk egykori és mai működésébe!

 

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu