Vasváros

 

A 19. századot meghatározó ipari forradalom nem csak hatalmas gyárüzemeket, a vasgyártás okán fejlődő bányákat és a kohászat kedvéért kivágott erdőket jelentette, de azt is, hogy egy olyan új anyag vált nagy mennyiségben elérhetővé, ami új távlatokat nyitott a felhasználásban is. Időközben pedig, a másik oldalról, megváltozott a városok arca is: nőttek a méretek, egy-egy településen egyre többen, egyre nagyobb területen laktak. Hol van már a régi modell, amikor a kereskedő a lakásából a kis eladótérbe megy le reggelente, vagy ahol az iparos műhelye szintén otthona része... Létrejön a gyár, az emberek többé nem otthon dolgoznak, napi szükségszerűséggé válik az utazás.

És termelnek, termelnek, a megtermelt árut pedig már nem helyben, hanem messzebb kell értékesíteni.

Az ipari forradalom tehát a városok és a közlekedés forradalma is, és az új igények és új anyagok okán az építészetben is ugrásszerű változások következnek.

Ezidőtájt sok olyan épület épül - iparcsarnokok, vasút, pályaudvarok, hidak, nagy, közösségi épületek -, amelyek mérete meghaladja azt a tartományt, amin belül a bevált módszerekkel építkezni lehet. Közben itt az új anyag, a vas, az acél, mely szerkezete és tulajdonságai miatt képes megfelelni ezeknek a kihívásoknak.

Egyértelmű hát az irány az építészek számára? Nem! Mert  a technológia kihívásán túl meg kell küzdeni az ízléssel is: a megrendelők és az utca embere ízlésvilágával.

S ha belegondolunk, ebben az időben előbb a klasszicizmus kiegyensúlyozottságában is robosztus, kő - vagy követ utánzó épületei - uralkodnak, majd - és főképp igaz ez az 1000 éves múlt lázában élő Budapestre -, az eklektika nyúl olyan stílusok felé, melyek megint a követ és a vakolatdíszek mögé bújtatott téglát tekintik egyetlen elfogadható megoldásnak.

Hiába tudja hát az építész, hogy milyen sok lehetőség tárul fel az új anyagok által, a divat a régit kívánja, s azt jól tudjuk, hogy építészeti ízlésünk változik a leglomhábban, s fogadja el szépnek a legnehezebben azt, ami újdonság. (N. B. ma sincs ez másképp, de az egy másik sorozat lehetne...)

Azért mégis elindul egy változás, a vasnak amolyan "beszivárgása" az építőanyagok világába.

Van úgy, hogy a szerkezetben kap helyet az új anyag. Gondoljunk csak az Országház hatalmas tetőszerkezetére. Vas vázra illesztették a cserépléceket, s a végeredmény kapcsán már senkit nem zavar, hogy nem óriási szarufák vannak a padláson. De nem ritka az sem, hogy az épület szerkezetében felhasznált acélt - még mielőtt valaki meglátja, jujujj - körberagasztgatják a kívülről látható, a történeti stílusok ízlésének megfelelő anyagokkal. Gondoljunk csak a Klotild-Paloták épületére, ahol épp ez történt, s a végeredemény, láthatóan nem különbözik a kor által elvárt stílustól.

Aztán néhol csak előbukkan a vas, de ezeken a helyeken gyönyörű motívumokkal díszítik: nézzük csak meg az egykori Sugár út palotáinak míves vas konzoljait: igazán szép díszei ma is a drága áruk kirakatainak.

 

E gondolatok kapcsán szeretnék november-decemberben néhány építményt megmutatni a társaságnak:

Az egyik szép példa, ahol az öntött vas majd az acél hamar teret hódít, a hidaké. Természetes, hiszen nagy távolságot kell áthidalni, lehetőség szerint kisebb tömegű anyagot felhasználva...

Az egykori Ferencz József híd kapcsán azt is nagyon jól megfigyelhetjük, hogy hiába a szerkezeti megfontolás, azért nem csupán egyszerű vas gerendákat látunk, hanem csodás, míves remekművet, igazi új esztétikumot!

 

Szabadság-híd: November 17, szombat, 10.00-kb. 13.00

A másik terület, ahol azonnal teret hódit a vas, az a vasút... A nagy pályaudvarok megint csak olyan új funkcionalitást hoznak, ahol nem kérdés, hogy csak az eddigitől eltérő módon lehet építkezni.

De érdemes megfigyelni azt is, hogy a fogadó épület, ami a hatalmas acél vázú csarnok elé épül... bizony a historizmus formavilágából merít.

 

Nyugati-pályaudvar: november 24, szombat, 10.00-kb.13.00

 

 

Keleti-pályaudvar: december 1, szombat, 10.00-kb.13.00

És egy újabb szép példa: a vásárcsarnok.

Ez is egy olyan épülettípus, amelyet a kor változásai teremtenek, hiszen a nagy számú lakosság élelmiszerellátását már - sem logisztikai sem higiéniai szempontok miatt - nem lehet a régi piacok révén megoldani. Megint csak a nagyvárosi lét kihívásaira ad választ az építész, amikor hatalmas méretű, funkcionális házat hoz létre, és emellett a szépségre, a megjelenésre, az adott kor ízlésére is figyel, és megfelel annak.

Központi Vásárcsarnok: december 8, szombat, 10.00-kb.13.00

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu