Cezanne - a hiányzó láncszem

(előadás: 2013. január 4.  és  kiállítás vezetéssel: 2013. január 5.)

Talán már többen is elgondolkodtunk azon, hogyan tudott a festészet röpke 30 év alatt, 1876-tól 1906-ig olyan sarkalatos változáson átmenni, hogy már szinte nincs is látható rokonság a két korszak művei között... Hogyan is jutottunk el Monet vibráló szénaboglyáitól Picasso ezer darabra bontott, felismerhetetlen arcképeiig? Egyik pillanatról a másikra történt-e mindez? Bizony nem. Volt egy festő, Cézanne, aki az impresszionisták művészetét gyökeresen átalakítva megvetette az alapot a 20. század zsenijeinek, hogy forradalmasíthassák az ábrázolás nyelvét.

 

Túlzás nélkül állítható, hogy belőle indul ki minden modern festészeti irányzat, ezért az ő megértése közelebb visz bennünket a nehezebben befogadható művekhez is.

 

A Szépművészeti Múzeum pazar kiállítása révén a maga valóságában találkozhattunk e világhírű, mégis kevésbé ismert művész lenyűgöző életművével, a hozzá csatlakozó előadás pedig Cézanne és a múlt mellett Cézanne és a jövő kapcsolatát is bemutatta.

 

A két program igazán szép, teljes képet rajzolt, és lehetőséget adott arra, hogy Cézenne életművét festményei önnön szépségén túl is étsük, és tiszteljük.

 

Köszünjük Várhelyi Csilla előadását, közreműködését! Egy festőművész szeme mindig többet lát, mint a miénk... Csilla most is nagyon sok érdekes, új aspektust tudott megmutatni.

Csilla mesélt, komponált és rajzolt...
 
          ... akadémikus...              és               cézanne-os    stílusban:
 

Hogy még jobban megértsük a változás, a fejlődés mibenlétét!

 

Cézanne: Mont Sainte Victorie Monet: Szénaboglyák Picasso: Házak Horta de Ebronál

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu