ViráGom, ViRáGom

Dél-Alföldi virágcsokor

(2013. május 18-19-20 Pünkösd)

Hiába írta meg Petőfi, hogy "mit nekem te zordon Kárpátoknak / Fenyvesekkel vadregényes tája", azért én azt tapasztalom, a legtöbben a hegyeket szeretik. Így aztán, merésznek mondható az ügy, hogy az "Alföld tengersík vidékére" vigyelek Benneteket... De pont azért tettem, mert úgy éreztem, ha egyedül mennétek, előbb feladnátok, minthogy kinyílna a táj, és megmutatná a látszólagos egyhangúság mögötti szépséget.

 

Mert persze, kétségtelenül sík.... De a száraz tájban, a szántóföldek szélén, árokparti virágok nyílnak. Apró szépségek, csak az igazán figyelmeseknek. És ezek a virágok rákúsztak a terítőkre, párnákra, beleégtek a kerámiába, és ott lapulnak a falakon, a vakolatdíszek között. Apró szín-örömök a sok munka között. Ebben a tájban a föld a megélhetés. Ma már persze nem ekével szántó parasztot látunk, hanem termálvízzel fűtött üvegházat, ezernyi paradicsompalántával... De azért visszatekintettünk régre is, amikor még apró házakban laktak, amikor még szélmalommal őrölték a gabonákat, s amikor még kerekes kútból húzták a vizet.

 

És a magyar ló!!! A magyar lótenyésztés egyik legszebb, legértékesebb ékköve, a Nóniusz ménes Mezőhegyesen található! II. József császár 1784-ben alapította a ménest azzal a céllal, hogy kiváló teljesítőképességű lovakat tenyésszenek. A munkához Hild János tervezte a csodás klasszicista épületeket, amelyekben sétálni, megszállni, lovakat simogatni (vagy épp lónak lenni) és a majorságok zabsilóiban gyönyörködve pusztabuszozni is óriási élmény volt!

 

A magyar Alföld valaha erdős, vízjárta vidék volt. A mai kép valójában egy másodlagos táj, az ember által alkotott, szántóföldek végtelenjével jellemezhető puszta. Régen rengeteg falu volt, s építették is a törvény szerint az egyházakat, de a törökdúláskor mezővárosokba menekültek az emberek, s a hajdanvolt falvak nyomait már csak az omladozó falú árpád-kori templomromok adják. Aztán, a napi munka szüksége, dologidőben visszatelepítette az embereket a földekre, kialakultak a tanyák. Pettyezik a tájat ma is, bár állapotuk jól mutatja a vidék új gazdasági folyamatait: mára ezeket nagyrészt újra elhagyták, megint a városok felé tart az áramlás. Azért egy-egy tanyamúzeum érdekes, szép emléke a magyar rónának!

És ha már városba tömörülés, akkor megnéztük azt is! Hódmezővásárhelyen tetten érhető az egykor erre kalandozó Tiszától való félelem, a letűnt tanyavilág, az élő népművészet, és a 19. század végének robbanásszerű fejlődése, mely a 21. században, megújulva ad szép keretet az itt élőknek! Makó a hagymáról híres. Van is minden...  Hagyma szobor, Hagymatikum, Hagyma sétány...hagyma, hagymával! (Csak szoríjja Kend!)

 

És nem csak a magyar emlékekről kell beszélnünk, hanem a jelentős szlovák lakosságról is. Tótkomlóson több tájház és látnivaló kötődik a szlováksághoz, s a település engem is megindított - igaz, kicsit másképp... Amikor - még a múlt században - angolul tanultam, nagy segítségemre volt Dohár Péter "Kis angol nyelvtan" című könyve. Aki forgatta már, tudja, hogy a Present Perfect igeidőt a vicces írás a "Have you ever been to Tótkomlós?" mondattal sulykolta.... És én azóta szerettem volna eljutni Tótkomlósra! Szóval...

 

Have you ever been to Tótkomlós????

Igen, voltunk már Tótkomlóson, és csoda dolgokat láttunk!

Emlékképeink:

 

A föld és virágai:

 

 

   

 

Mezőhegyes, a Nóniusz ménes csodás otthona

 

Have you ever been to Tótkomlós?

Puszta

 

Makó

     

 

   

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu