Nagyon körút

modernkori kivirágzás: A cigánybáró háza

(2013. június 1.)

A világ harmadikként - a londoni és a bécsi után - alapított Iparművészeti Múzeuma szintén a Nagykörút közelében kapta meg csodás palotáját. Ahogyan az iparművészet is a modern kor vívmánya - hiszen a mindennapi tárgyak különleges megformálásán keresztül a hétköznapokba hoz művészetet egy elidegenedő, uniformizált világban -, úgy az épület is grandiózus ötvözete a hagyományoknak és a haladásnak.

A monumentális alaprajz és térszervezés a palota-építészet gyökereiből táplálkozik. Az új szerkezeti anyag, az acél, korához képest előremutató, modern épület kialakítását engedte. A díszítmények pedig Lechner hitvallását, a magyar stílus megteremtésének igényét jelenítik meg a homlokzaton és a belső terekben. Zsolnay tobzódás... hogy lássuk, micsoda szépségekre voltunk - és talán vagyunk is - képesek.

 

Korában persze nem mindenki értette, s mint minden újat, előremutatót, ezt is érte kritika. A megnyitón maga a király is "a cigánybáró házának" nevezte... talán idegen volt a habsburg-barokkhoz szokott császári ízlés számára a magyarság keleti gyökereit kereső formakincs... vagy csak Johann Strauss "Cigánybáró"-jának sikere hallatszik át az épület falain....

Bár a pályamű "Keletre magyar" címe már korábban is felfedett valamit a törekvésből, azért ha maga Lechner is utóbb "túlságos indus"-nak ítélte az épületet, akkor sejthető, hogy az éppen uralkodó közizlés számára nagy ugrás volt ezt a formakincset értelmezni!

 

Mindenesetre az iparművészet palotájával a Nagykörút íve egy újabb színfolttal gazdagodott.

Mi pedig igyekeztünk megismerni minden árnyalatát: végigjártuk pincétől a padlásig, hogy megismerjük a gondolatot, ami vezette: Lechner Ödön minden körülmények közötti szépre és tökéletesre törekvését!

 

Az épületnéző séta után - még mindig Csenkey Éva nagyszerű vezetésével - a Bigot csodás épületkerámiáival és a szecesszió korának kincseivel ismeredtünk.

Képélményeink:

 

Látogatásunkat bizonyára Zsolnay Vilmos is jó szemmel nézte volna!

 

Csodáltuk az íveket...

 

... a színeket...

 

... a szerkezeteket!

 

Körbementünk pincétől a padlásig...

 

... kincsek közt bukdácsolva:

 

Fel ...

 

és le...

Láttunk időtálló szépségeket:

 

 

   

de éreztük az idő vasfogát is:

             

A Bigot-Pavilon színei után...

 

a szecessziós mesterek csodás művei nyűgöztek le minket:

           

 

   

   

A virágok és pillangók csillogó világa mellett...

   

lenyűgöző volt Rippl-Rónai kárpitján Lazarine finom öltéseit látni!!!

 

Papszi bácsi! De jó, hogy vagy nekünk!

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu