Liszt és Haydn nyomában

(2013. október 18-19-20)

Haydn Beethowent tanította, Beethowen pedig Liszt tehetségét ismerte el a legendás csókkal...

Haydn is, Liszt is zenekedvelő szülők tehetséges gyermekei, akiket kalandos életük megannyi fejezete köti a szülőhelyhez, Burgenlandhoz.

Haydn - 1761-től - az Esterházy család uradalmában vezette a zenei életet. A kismartoni emlékek mellett - Fényes Miklós herceg révén - alakja összefonódik a Fertődi kastély pompás barokk emlékezetével is. Egy emberöltővel később Liszt Ádám - bízva fia zenei tehetségében - szintén az esterházyakhoz fordult támogatásért.

Egy osztrák karnagy és zeneszerző, akit nagy magyar történelmi nevekhez kötünk... és egy európai zongoravirtuóz és zeneszerző, aki nem törődve a nyelv adta határokkal, magyarnak vallotta magát, s hosszú barangolás, valódi világpolgárság után Pesten megalapítja a Zeneakadémiát, létrehozva ezzel a magyar komolyzenei képzés világhírű intézményét!

 

Kalandos életutak, nagyszerű életművek!

Sopronból indulva megkíséreltük követni e két zeneóriás lábnyomait...

Liszt doborjárni szülőháza, a soproni fellépések legendás színhelyei, és egy csodás koncert a gyönyörű, új koncertteremben Liszt életművéhez hozott közelebb.

Haydn háza, a Bergkirche és a különös szépségű, borzongató mauzóleum adták a keretet, illetve a kismartoni kastély "Haydn Explosive" kiállításán is ismerkedtünk a művésszel.

 

És a sok zene után a Szent Csend áhitatos atmoszféráját tapasztaltuk meg a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita kolostor csodás, restaurált falai között!

 

Emlékképeink:

 

Házimuzsika:

 

Liszt szülőháza Doborjánban:

 

És a csodás koncertterem:

 

 

 

Séták Sopronban, Doborjánban

 

   

  

Haydn-emlékek Kismartonban:

   

 

   

 

     

Sacra Silentium Sopronbánfalván

   

 

Péreli Zsuzsa: Axis Mundi

  

A pénz angyala a világ felett...

  

És persze fincsiségek:

   

és szállásunk szépsége:

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu