Nagyon körút

Gazda(g)ság és polgárság - A nagymúltú BohÉmpalota, a New York

(2013. május 26. vasárnap)

A New York Biztosítótársaság megjelenése Magyarországon már eleve valamiféle indikátor arra nézve, hogy a polgári fejlődés a gazdaság mércéjével nézve egy adott szintre jutott. A Társaság - ha már jött - szerette volna, ha látványos az érkezése. A székház igazán grandiózus lett!

Az pedig, hogy a csodás palota a Nagykörútra épült, mutatja a hely rangját, s nem csak a városban, de a városiak szívében betöltött helyét is.

 

Az már csak huncut érdekesség, hogy a Biztosító nem igényelt 2-3 szobánál több irodát. A Palota befektetés volt. Bérház... A kávéház pedig az üzletkötés legjobb helye.

Az elmélet akkor nőtt túl önmagán, amikor a Harsányi fivérek által vezetett kávéház a pesti irodalmi élet egyik központi helyévé vált.

Ahol az írók tanyáznak, ott a fiatal színésznők gyűlnek, s ahol a színésznők ruhái suhognak, ott a gazdag urak örömmel töltik a drága időt!

Így aztán, itt, a Nagykörúton, egy újabb hely született, ahol sok társadalmi réteg képviselője múlatta a nappalokat és az éjszakákat....

 

Ma, megújulva, csodás díszletként szolgál az épület: a Boscolo Hotel elegáns szobái elsősorban az utazókat szolgálják. A kávéház pazar tere a turisták felé hazánk szépségét hirdeti, számunkra ugyanakkor felidézi azt a 20. századot, amiben még volt lélek és volt kellem...

 

Látogatásunk során megtekintettük a házat, bepillantunk a szobákba, az elnöki lakosztályba és más terekbe, majd a kultúrtörténeti "mese" díszleteként helyet foglaltunk a legendás kávéházban, hogy gyönyörködjünk, és azt tegyük, amit illik: elkortyoljunk egy finom, gőzölgő, forró kávét.

   

   

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu