kultúr-koccintások: A Törley Pezsgőgyár és múzeuma

(2013. január 19.)

Immár évtizedes hagyomány, hogy az Újévet a Törley Pezsgőgyár meglátogatásával indítjuk.

 

És nem csak azért, hogy folytassuk Budafok pincerendszereinek felfedezését, és nem csupán azért, hogy a három csúcspezsgő kóstolása közben - Dom Perignon-hoz hasonlóan - felkiálthassunk: "Ah, míly csodás, a csillagokat iszom!", hanem azért is, mert amit Törley József a 19. század végén a budafoki gyárban véghezvitt, azt ma is marketing tankönyvekben kellene tanítani!

Csupa innováció, csupa előremutató lépés, és siker minden területen...

 

1880-ban jött először Promontorba, s felismerve a terület adottságait, gyárat alapított. Modern gépsorain, Magyarországon először ő alkalmazta a fagyasztásos seprőtelenítést, az áruszállításban ő használta először a "gépkocsireklámot", amikor is Törley felirattal látta el az első, nem hadászati céllal vásárolt teherautók oldalát... De a mai "eladáshelyi reklámok" sem tudnak sokkal többet, mint amiket ő alkalmazott: logózott felíró cédulákat osztott a pincéreknek, és csodás minőségű, a pezsgőzés életérzését közvetítő imázs plakátokkal ösztönözte az úri közönséget a gyöngyöző ital fogyasztására. Az, hogy a század fordulójára 1 millió palack pezsgőt gyártott, nem csak az üzem teljesítményét mutatja, de azt is, hogy ekkora piacot tudott építeni a korábban Magyarországon kevéssé ismert ital számára!

 

És miközben csodáljuk a gazdasági teljesítményt, érdemes felfigyelni arra is, hogy a modernség nem csak a gyártósorban vagy a marketing eszközökben mutatkozik meg, de az akkor még csak közelgő 20. század szép, új stílusa, a szecesszió adta a képi világot - legyen szó reklámanyagról, kóstoló termi mozaik díszről, vagy mauzólum épületről...

   

 

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu