Zempléni kirándulás

(2013. (október 31-) november 1-2-3)

A Kárpátok ívének szép, lehajló íve a Szepes-Gömöri Érchegység, melynek a mai Magyarországra átnyúló területét „Zemplén”-ként ismerjük. A vulkáni tevékenység színes- és nemesérceket telepített a kőzetek repedéseibe, ezért ez a vidék az Újvilág felfedezéséig Európa egyik leggazdagabb arany és ezüstlelőhelye volt! Meg is néztük ennek emlékeit az Aranygombos Telkibányán.

 

A Zemplén – bár nem a legmagasabb a magyar hegyvidékek között, mégis – néha egészen kárpáti hangulatú. Csodás, hatalmas erdőségek, magas, vulkáni bércekre épült várak jellemzik.

A legtöbb hazai várunk a tatárjárás után épült, hiszen IV. Béla féltette az országot az újabb támadásoktól, és elrendelte – bármilyen nagy teher is a kővár építése – hogy fallal védett erősségek épüljenek. De Fűzér és Boldogkő vára nem ilyen!!! Ők már a korai Árpád-korban védték a Kárpát-medencét, így a legősibb várainkban csodálhattuk a gótika emlékeit és a régi köveket, no meg a csodás kilátást!

Regéc pedig, a novemberi ködben, a Rákócziak kincsét idézte. Az egykor csodás palota rejtette Thököly ezüst pénzeit, amely sokáig a Szabadságharc pénzügyi fedezetét adta. Még ma is vannak szerencsevadászok, akik az elásott értékeket keresgélik!

 

De ebbe a csodás környezetbe nem csak régi idők urai, hanem a 18-19. század gazdagjai is építkeztek: kastélyok idézik Károlyi-ak birtokain zajló életet. Fűzérradvány csodásan megújított parkjában és termeiben bepillantást nyertünk e főúri világba. S ha már szépen terített asztal, elegáns vacsorák… akkor irány Hollóháza, ahol a gyár történetével ismerkedtünk, sőt még festegettünk is, saját kézzel!

 

S a szép környezet, a vadregényes várak és gyönyörű kastélyok mellett a kultúra is körbelengte a hatalmas fák sárguló leveleit.

Hiszen ebben a környezetben élt – Széphalmon - Kazinczy Ferenc, s ebből a csendből táplálkozott az a pezsgés, amelyet kultúraformáló tevékenységével a magyar irodalom és nyelv területén okozott. És itt, Göncön élt Károli Gáspár, aki befelé forduló szomorúságában Istenhez közeledett azzal, hogy – először a történelemben – a teljes Bibliát eredeti nyelvekből magyarra fordította. A kislegény Szenczi Molnár Albert pedig boldogan szaladt a kézirat elkészült lapjaival egész Vizsolyig, hogy ott, szemben az ősi templommal, Mantskovits Bálint Uram nyomdájában kinyomtassák. Megismerkedtünk a történettel, a háttérrel, a helyszínekkel, s a vezetések és előadások révén a történelmi szereplőkkel!

 

E sok érték, a természet és a kultúra kincsestára várt minket csodás környezetben, ahol gazdag napjaink után vadászházunkba visszatérve pihenhettünk, lakomázhattunk, és sikoltozhattunk boldogan a Halloween party programjaként!

 

Emlékképeink:

Szépséges ősz:

 

 

 

 

 

Ködbevesző múlt:

 

 

 

Az idő üzenetei:

 

 

 

Szépség - gazdagságban...

 

 

 

Szépség - szegénységben...

 

  

 

Kultúra, Művelődés

 

   

 

Élmények minden korosztálynak:

 

 

 

 

 

 

 

Na... no comment....

 

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu